Tužilaštvo: General Diković čist

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju u krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića za ratne zločine.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

10:23

Default images

"Tužilaštvo je izvršilo proveru navoda Fonda za humanitarno pravo uvidom u sve predmete ratnih zločina koji je Fond naveo u 'dosijeu Dikovića' i utvrdilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba VS za ratne zločine", piše u saopštenju Tužilaštva.

Tužilaštvo je navelo i da je postupalo i po krivičnoj prijavi tog fonda od 3. marta 2009. godine protiv sedam lica za događaje na pomenutom području i da na toj krivičnoj prijavi nema imena Dikovića.

Tokom pretkrivičnog postupka do sada je saslušano 120 svedoka, među kojima deset kosovskih Albanaca.

"U njihovim izjavama general Diković se pominje samo kao čovek koji je spasio živote tri romska deteta u ratnim događajima koji su se odigrali u Pustom Selu", piše u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo je navelo da je prve istrage događaja ratnih zločina 1998. i 1999. na lokacijama koje pominje Fond sprovela upravo Vojska Jugoslavije.

Da je postojala sumnja da je general Diković odgovoran za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999, Haški tribunal bi protiv njega već pokrenuo postupak u skladu sa svojim nadležnostima i praksom, istaklo je Tužilaštvo za ratne zločine.

Fond za humanitarno pravo je osporio podobnost novog načelnika Generalštaba Vojske Srbije i dostavio medijima "dosije" o njegovim, kako tvrde, ratnim zločinima počinjenim nad albanskim civilima. Reagovao je i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je takve optužbe nazvao lažnim, a sam general Diković je najavio tužbu protiv Nataše Kandić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: