Arapska liga još 1 mesec u Siriji

Sirijska vlada produžila je na još mesec dana mandat posmatračkoj misiji Arapske lige, javila je državna agencija SANA.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.01.2012.

21:31

Default images

"Ministar spoljnih poslova Valid Mualem poslao je pismo generalnom sekretaru Arapske lige i obavestio ga o saglasnosti sirijske vlade da posmatračkoj misiji da još mesec dana, od 24. januara do 23. februara", saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Sirije a preneo AFP.

Saudijska Arabija je najavila 22. januara da će povući svoje posmatrače iz Sirije, jer misija Arapske lige nije uspela da okonča 10-mesečno krvoproliće u ovoj zemlji, i pozvala je međunarodnu zajednicu da primeni sav mogući pritisak na Damask, dok je Komitet Arapske lige zadužen za Siriju istog dana predložio ministrima da produže misiju posmatrača na još mesec dana.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije pooštrili su juče sankcije Siriji i pozvali predsednika Bašara al Asada da se hitno povuče sa vlasti.

U obračunu sirijske vlade i demonstranata je, prema podacima UN, ubijeno je oko 5.400 ljudi.

Evropske i arapske zemlje, javio je danas AFP pozivajući se na neimenovane zapadne diplomatske izvore, žele da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sledeće sedmice glasa o rezoluciji o Siriji, da osudi obračun vlasti sa opozicijom i uvede toj zemlji sankcije.

Britanija, Francuska, Nemačka i arapske zemlje rade na rezoluciji koja bi mogla da naiđe na protivljenje Rusije jer se u njoj sve zemlje pozivaju da slede sankcije koje je Arapska liga nametnula Siriji.

Rusija i Kina su u oktobru sprečile prethodni pokušaj evropskih zemalja da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija u kojoj se sirijska vlada osuđuje za krvave obračune sa opozicijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: