Šešelj traži doktore iz SRS-a

Vođa SRS Vojislav Šešelj zahteva da u timu lekara-specijalista iz Srbije koji bi ga pregledali u pritvoru Haškog tribunala bude i jedan ginekolog.

Izvor: Beta

Utorak, 24.01.2012.

18:14

Default images

Zbog tog zahteva je i došlo do zastoja u organizaciji posete, uprkos naporima vlasti Srbije i sekretarijata Tribunala.

Betini izvori rekli su da Šešelj insistira na tome da među specijalistima koji će ga posetiti bude Paja Momčilov, poslanik SRS u Skupštini Srbije, koji je po profesiji - ginekolog.

Po Šešeljevom zahtevu, ostali članovi tima iz Srbije trebalo bi da budu Milovan Bojić, Miodrag Vukčević i Zoran Naumović, koji su kardiolozi i pneumolozi.

Stav lidera SRS je, po jednom od izvora Bete, da ako poseta ne bude dozvoljena ginekologu Momčilovu, ne želi da ga posete ni drugi specijalisti.

O Šešeljevom zahtevu još odlučuje sekretarijat Haškog tribunala, razmatrajući šta bi mogao biti razlog za posetu ginekologa optuženom koji je muškarac, osim činjenice da je Momčilov član SRS.

Sekretarijat je prošle godine uveo nadzor Šešeljeve komunikacije s pravnim savetnicima, članovima SRS, koja je bila poverljiva, zbog sumnje da je u tim razgovorima prenosio podatke o zaštićenim svedocima iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine nad Hrvatima i muslimanima u periodu od 1991-93.

Drugi izvor naveo je da je Nacionalni savet za saradnju Srbije s Haškim tribunalom ponudio da finansira posetu specijalista Šešelju, ali da je on to odbio, ponavljajući više puta izrečeni stav o "izdajničkom režimu u Beogradu" čiji je, po njemu, Savet deo.

Lider radikala zahtevao je, uprkos tome, da posetu finansira Ministarstvo zdravlja Srbije, što je prihvaćeno.

Rasprava o stanju u postupku protiv Šešelja, na kojoj će biti razmatrano i njegovo zdravstveno stanje, biće održana 8. februara.

Pretresno veće Žan Kloda Antonetija je, zakazujući raspravu, naznačilo da je "zabrinuto" zbog bolesti Šešelja. Veće je nedavno naložilo da Šešelja pregleda ruski pneumolog Sergej Avdejev koji ga je, na njegov zahtev, pregledao prošle godine. Avdejev je odgovorio da to ne može učiniti u roku od mesec dana.

Sudski sekretarijat trenutno traži drugog ruskog specijalistu koji bi mogao pregledati Šešelja.

Šešelju je 6. januara pozlilo u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, a posle ukazane hitne pomoći bio je prebačen u bolnicu u Lajdenu, gde mu je 12. januara, kako je medijima u Srbiji prenela njegova supruga Jadranka, ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma, pejsmejker.

Nakon što je vraćen u sudski pritvor, Šešelj je u dva navrata ponovo bio u bolnici "iz mere predostrožnosti", kako je Beti danas rekla predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Ona je precizirala da je cilj pregleda u bolnici bio da se utvrdi da li Šešeljevo stanje zahteva bolničko lečenje. Oba puta specijalisti su utvrdili da je u "stabilnom" stanju i da nema potrebe da bude zadržan u bolnici, posle čega je istog dana vraćen u pritvor, kazala je Jelačićeva.

SRS je više puta optužila Tribunal da Šešelja ne leči na primeren način, nazivajući to pokušajem ubistva. Sud je kao "apsolutno neosnovane" odbacio te optužbe, podvlačeći da se Šešelju pruža najbolja raspoloživa medicinska nega.

Po rečima Jelačićeve, Tribunal ne može da objavi detaljnije podatke o zdravlju lidera SRS, jer je on to odbio da odobri.

Šešelj nije dozvolio da te informacije budu prosleđene ni sudijama koji vode proces protiv njega.

Prošle godine, vođa radikala je zbog tahikardije - poremećaja srčanog ritma - bio podvrgnut "ablaziji", medicinskom zahvatu kojim se pravilan srčani ritam uspostavlja sondom ubačenom u srce kroz preponsku arteriju.

Šešelj je prošle godine odbio da ga pregleda kardiolog koga je odredio Tribunal, samo zato što dolazi iz Velike Britanije.

Suđenje Šešelju traje od novembra 2007. godine, a završne reči trebalo bi da počnu 5. marta. Lider radikala je u međuvremenu osuđen na 15 i 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, odnosno objavljivanja identiteta zaštićenih svedoka, a prva presuda je pravosnažna.

U pritvoru Haškog tribunala Šešelj je od 24. marta 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je optužnica protiv njega bila objavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: