Solarna oluja pogodila Zemlju

Magnetno polje Zemlje zahvatila je najsnažnija solarna oluja u proteklih šest godina. Ta pojava neće uticati na Srbiju, kažu stručnjaci.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

05:28

Default images

Oluja će u utorak dostići vrhunac, a njen uticaj će se najverovatnije osetiti i tokom srede.

Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru upozorava da bi u naredna dva dana rad satelita, elektro-mreže, avio-saobraćaja, ali i istraživačkih ekspedicija na Arktiku, mogao biti poremećen.

"Oluju je izazvala erupcija osrednje jačine, koja je u nedelju izbila na Suncu. Blesak nije bio spektakualaran, ali je prouzrokovao masovno koronalno izbacivanje koje se, uz energetske sunčeve čestice, kreće brzinom od 6,4 miliona kilometara na sat", rekao je za AFP fizičar Dag Biseker.

Najveća posledica, prema njegovim rečima, je radijacija, koja je na našu planetu stigla u obliku solarnih protona.



Međutim, iako je ovo najjača oluja koja je od 2005. godine pogodila Zemlju, na skali od jedan do pet zauzima tek treće mesto. Smatra se da će biti "jaka", ali ne i "razorna".

Najgore efekte osetiće severni deo Zemlje. Biseker, ipak, kaže da ne očekuje veće probleme. "Zabrinuti treba da budu ljudi kojima GPS treba da pokaže preciznost u centimetar, ali ne i oni koji hoće samo da pomere automobil 30 metara napred", objašnjava on.

Ozbiljne poteškoće uzrokovane solarnom olujom veoma su retke. Ipak, u prošlosti je zabeleženo nekoliko slučajeva. Više od šest miliona Kanađana je ostalo 1989. bez struje, u hladnoj zimskoj noći. Jaka oluja izazvala je 1972. prekid telefonske komunikacije u američkoj saveznoj državi Ilinois.

Solarni maksimum očekuje se naredne godine, a neki naučnici predviđaju da može imati katastrofalne posledice.

Bez posledica u Srbiji

Sunčeva oluja koja je pogodila našu planetu, iako je najsnažnija od 2005. godine, neće izazvati posledice u Srbiji kako zbog njenog geografskog položaja, tako i zbog oblačnog vremena.

Ipak, kako smatraju pojedini stručnjaci, sunčeva oluja može u toku dana uticati na hronične bolesnike i one koji imaju prelome kostiju, ali i dovesti do veće pospanosti.

Kako je Tanjugu rekao sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Milan Jeličić, sunčeva oluja je posledica normalne aktivnosti na Suncu koja se održava u sunčevim pegama i erupcijama, ali ona neće uticati na Srbiju.

"U Srbiji do sada nisu bile vidne posledice erupcija na Suncu, jedino se ponekad mogla videti polarna svetlost, ali ne verujem da će to ovog puta biti slučaj i zbog oblačnog i kišovitog vremena", rekao je Jeličić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: