Predizborne teme o boljem životu

Predizborna kamapanja nije zvanično počela, ali se već naslućuje kako će izgledati.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

16:22

Default images

Ankete pokazuju da građane najviše zanima ekonomija, pa se očekuje da stranke u prvi plan stave obećanja o boljem životu.

Šta će vas motivisati da glasate i ko će biti vaš izbor - to će u narednim mesecima pokušati pre vas da shvate političke stranke. I dok se Srbija ranije delila na one koji su za ili protiv po pitanjima EU, Miloševića, devedesetih, istraživači javnog mnjenja kažu da građane sada zanima kako će živeti.

"Najvažnija tema već godinama je nezaposlenost. To je ogromna tema. I to je samo tema onima koji su nezaposleni, koji su ugroženi. To je tema za sve njihove ukućane, pošto jedna plata manje kod nas u domaćinstvu je katastrofa. Prosto, to je ubedljivo najvažnija tema", kaže Srđan Bogosavljević, direktor Ipsos stratedžik marketinga.

Tokom kampanje vodiće se tri borbe, smatra sociolog Srećko Mihajlović. To su: borba za gubitnike tranzicije, za nedovoljno odlučne nacionaliste i za nedovoljno odlučne Evropejce. Najvažnija bitka, navodi Mihajlović, ipak će biti ona za gubitnike tranzicije.

"Njima se priča priča o boljem životu... Sad je pitanje da li će građani još jednom poverovati u tu priču. Ovog puta stranke se oslanjaju na sindikate kao posrednike u prenošenju tih obećanja o boljem životu. Mi smo narod koji je prilično lakoveran, pogotovu u vreme izbora. I naši izbori uvek liče na neke velike tendere, gde se konkuriše za najbolja obećanja", objašnjava Mihajlović.

Odluka građana zavisiće od toga koliko stranke budu uverljive, kao i od toga da li su zadržali kredibilitet u biračkom telu.

"Sve stranke će reći ono što je normalno da kažu: borićemo se da se obezbedi sigurnost Srba na Kosovu. Većina stranka će reći da će se boriti za evropsku budućnosti Srbije, ali i pričati sve oko ekonomije. Nije poenta šta će pričati, jer obećanja nisu dovoljna - moram da vam verujem. Ja kao građanin moram da verujem strankama. Mi u ovom trenutku nemamo nijednu stranku koje je sama bila na vlasti. Godine 2000. 18 stranaka je bilo na vlasti, a sad imamo 14 partija u vlasti. Svaka stranka može sa pravom da se žali da nije mogla svoj program da sprovede do kraja", kaže Bogosavljević.

Prava kampanja počeće sredinom marta, nakon raspisivanja izbora. Koliko će stranke biti uspešne u ubeđivanju građana, znaće se 6. maja, kada će, kako stvari stoje, biti održani izbori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: