Gana priznala nezavisnost Kosova

Prvi potpredsednik Vlade Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da je Republika Gana priznala nezavisnost Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 23.01.2012.

18:10

Default images

Pacoli je izjavio na konferenciji za novinare u Prištini, predstavljajući rezultate lobiranja za priznanje nezavisnosti Kosova, da su mu, tokom sastanka u SAD sa predsednikom Gane, a potom i tokom sastanka u Turskoj sa šefom diplomatije ove zemlje, ti zvaničnici obećali da će priznati nezavisnost Kosova i da su to uradili danas i zvanično.

Pacoli je rekao da je odluku o priznanju Kosova vlada Gane donela danas i da mu je tu odluku saopštio ministar
spoljnih poslova Gane Alhaji Muhammad Mumuni.

"Gana je bila jedna od najtežih zemalja Afrike (po pitanju priznanja), zato što je uticaj naših severnih suseda tamo veoma veliki. Ipak uspeli smo da obavimo dobar posao", rekao je Pacoli.

On je podsetio da se u decembru prošle godine sastao sa predsednikom Gane Džonom Ata Millsom, a u međuvremenu i sa ministrom spoljnih poslova Mumunijem.

"Srećan sam što je došlo do priznanja od strane Gane i optimista sam da će se nastaviti sa priznanjima", kazao je Pacoli.

Pacoli je rekao da se nada da će odluka te afričke drzave da prizna kosovsku nezavisnost uticati na države bivše britanske kolonije koje nisu još priznale Kosovo.

Gana, koja ima oko 25 miliona stanovnika, je 86. država koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Poslednja država koja je priznala nezavisno Kosovo je Kuvajt, 11. oktobra 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: