Jeremić šef Generalne skupštine UN?

Srbija je u ponedeljak zvanično podnela kandidaturu šefa diplomatije Vuka Jeremića za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2012.

21:23

Default images

Ova funkcija je najviša i jedna od najuticajnijih pozicija u sistemu najmoćnije svetske organizacije.

Ukoliko Jeremić bude izabran, to bi bila značajna potvrda ugleda Srbije u svetu i prodornosti i vidljivosti naše spoljne politike.

Takođe, to bi bila prilika da predstavnik naše zemlje bude u epicentru svetske diplomatije, da pojača kontakte između Beograda i ključnih igrača u međunarodnoj areni, koji donose i najvažnije odluke koje se tiču Srbije. Njegov zadatak bio bi da zakazuje sednice Generalne skupštine, određuje dnevni red, predlaže mirovne misije, međunarodne inicijative... Na ovoj prestižnoj poziciji do sada su bili mnogi bivši, aktuelni i budući šefovi diplomatija, premijeri ili predsednici država.

Zanimljivo je da je na poziciji za koju je Srbija kandidovala Jeremića, bio i čuveni jugoslovenski diplomata Lazar Mojsov. On je za predsednika GS UN izabran 1976, u vreme najvećeg spoljnopolitičkog ugleda bivše SFRJ.

Informaciju o kandidaturi Jeremića, u ponedeljak u Ministarstvu spoljnih poslova nisu želeli da komentarišu. Upuštanje u trku na Ist Riveru ne znači i da Jeremić napušta poziciju šefa diplomatije. Štaviše, u dosadašnjoj praksi, na mestu prvog čoveka GS bili su često ministri i visoki zvaničnici, koji su istovremeno imali i državnu funkciju i bili aktivni u UN.

Jeremić bi, u slučaju izbora, predvodio Generalnu skupštinu godinu dana, što ga ne bi sprečilo da bude ponovo izabran i za šefa diplomatije, posle majskih izbora. Njegovo prvo zvanično pojavljivanje bilo bi u septembru 2012, kada počinje novo, jednogodišnje zasedanje GS, koje otvara američki predsednik Barak Obama.

Kandidata za predsedavajućeg za narednu, 67. sednicu GS, treba da postavi region istočne Evrope, koji obuhvata bivše zemlje SFRJ i SSSR, Albaniju, Češku, Slovačku, Poljsku... Za sada Jeremić ima jednog protivkandidata, ambasadora Litvanije pri UN Daliju Leinarte.

Ko će predvoditi GS najkasnije će se znati sredinom godine, a izbor se može odvijati na dva načina. Prvi je da se aklamacijom među predstavnicima grupe zemalja istočne Evrope postigne dogovor o jednom imenu. Ukoliko se to ne dogodi i bude više kandidata, presudiće glasanjem 193 članice Generalne skupštine.

Da bi predstavnik Srbije prošao, potrebno je da za njega glasa prosta većina prisutnih na sednici. S obzirom na to da su se pre pola godine u Beogradu okupili delegati 105 zemalja nesvrstanih, sa kojima Srbija ima odličnu saradnju, naš šef diplomatije može da računa na njihove glasove. Tu su i tradicionalni prijatelji Srbije, moćne članice Saveta bezbednosti Kina i Rusija, koje su nas i do sada podržavale u mnogim značajnim inicijativama, među kojima je i zahtev da se istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu sprovede pod okriljem UN.

Funkciju predsednika GS UN trenutno obavlja predstavnik Katara Nasir Abdulaziz al Nase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

244 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: