"Imamo dokaze za Dobrovoljačku"

Da su uzeti u obzir dokazi koje Srbija ima, drugačija bi bila odluka Tužilaštva BiH o slučaju „Dobrovoljačka“, kaže tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.01.2012.

23:58

Default images

"Ovo je jedan od onih ishoda u predmetima ratnih zločina gde se može konstatovati da se žrtve ponovo žrtvuju. Već sam rekao: nemam pravo da ih zaboravim i srpsko tužilaštvo će nastaviti postupak", izjavio je Vukčević za "Novosti".

On je ocenio i da se još jednim žrtvovanjem vojnika JNA dobija "gorak osećaj sprovođenja selektivne pravde".

"Iz Tužilaštva BiH je javnost Srbije dobila odgovor ko nije počinio ratni zločin, a nismo dobili odgovor ko jeste i protiv koga se nastavlja istraga. Prema našim saznanjima, reč je o nepoznatim počiniocima", naveo je Vukčević.

On je najavio i da će srpsko tužilaštvo nastaviti svoju istragu, jer raspolaže dokazima o događajima u Dobrovoljačkoj, budući da je saslušalo svedoke koji ih terete za učešće u zločinu.

"Tužilaštvo BiH donelo je svoju procesnu odluku, ali bi, uveren sam, bio drugačiji ishod da su oni stavili svoj potpis na Sporazum o ustupanju dokaza. Sada je jasno zašto smo dan pred potpisivanje tog sporazuma u Hagu od njih dobili negativan odgovor", ukazao je Vukčević.

Upitan da li će Srbija uskoro dobiti međunarodnu podršku za izglasavanje rezolucije o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, Vukčević kaže da su u Savetu bezbednosti UN i zemlje članice kojima je stalo do ove rezolucije, zbog žrtava za koje imaju dokaze da su stradale u trgovini ljudskim organima.

"Predstavnici našeg Ministarstva spoljnih poslova i Rusija vode bespoštednu borbu za deveti glas za sednicu SB", rekao je tužilac dodajući i da mu nije jasno zašto neko to blokira ako mu je stalo da se dođe do istine o zločinima.

On je ocenio i da je Srbija postigla veliki napredak u ovom predmetu, da tri njegova zamenika sa MUP-om rade na različitim frontovima, kao i da su svi koji u značajnim međunarodnim forumima drže do pravde došli do zajedničkog stava - da se sprovede profesionalna istraga.

On je naveo i da je Moskva prilično zainteresovana da otkrije sve o ovim zločinima za stolom svetske organizacije.

"Imamo saznanja da Rusija vodi postupak u vezi sa događajima u klinici ”Medikus” u Prištini", rekao je Vukčević podsećajući da je republički javni tužilac Zagorka Dolovac u Moskvi dogovorila sporazum o saradnji našeg i ruskog tužilaštva.

On je ocenio i da je pristup poslu specijalnog tužioca Euleksa Džona Klinta Vilijamsona veoma ozbiljan i na visokom profesionalnom nivou i da su se u razgovoru složili da je najvažnija zaštita svedoka, čija se sudbina suviše često završavala kobno.

Povodom uvođenja tužilačke istrage Vukčević kaže da očekuje efikasniji postupak, jer tužilačka istraga otvara mnogo toga novog, ali i dobrog.
Tužilac navodi da je time prevaziđen problem prikupljanja dokaza od strane istražnog sudije ”za račun” javnog tužioca, a postoji mogućnost da i odbrana preduzima određene pripremne radnje sa ciljem obezbeđivanja dokaza.

Najavljujući da će saradnja sa Haškim tribunalom trajati sve dok on bude funkcionisao, na pitanje kada ćemo saznati ko je i kako godinama krio Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića tužilac odgovara - kada se steknu uslovi da obelodanimo detalje, jer je u toku postupak protiv 14 lica.

On kaže da policija prikuplja potrebna obaveštenja za još 11 lica i da bi se objavljivanjem podataka ugrozio postupak koji je u toku i koji istražuje mrežu pomagača haških begunaca.

Vukčević je naveo i da je Tužilaštvo do sad pred lice pravde privelo 383 osumnjičena za ratne zločine, a optužilo njih 143, dok je Haški tribunal optužio 161 lice. U 26 predmeta ratnih zločina sud je izrekao 700 godina zatvora.

Podsetimo, Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv bivšeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i ostalih osumnjičenih za napad na pripadnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: