FOTO: Plivanje za časni krst

Širom Srbije pravoslavni vernici slave Bogojavljenje, a u čast tog velikog praznika i pored hladnog vremena na stotine ljudi je plivalo za bogojavljenski krst.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.01.2012.

14:01

Default images

Pobednik u plivanju za časni krst na Adi Ciganliji je pripadnik Vojske Srbije Branislav Janković (28), koji je prvi od oko 56 takmičara stigao do časnog krsta.

Janković je prvi preplivao stazu dugu 33 metra, čija dužina simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Bogojavljenski krst od leda, težak 15 kilograma, sačinjen je od prošlogodišnje svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa, a Jankoviću je časni krst uručio episkop renezijanski Andrej - izaslanik patrijarha Irineja. Janković, koji je profesionalni vojnik i razvodnik Rečne flotile Novi Sad, rekao je nakon izlaska iz vode, da se za ovo takmičenje pripremao dva dana, da je konkurencija bila jaka i da nije očekivao pobedu.
Profesor fizičkog vaspitanja Nemanja Trnavac (30) doplivao je danas prvi do zaleđenog krsta u Zapadnoj Moravi u Čačku i po izlasku iz vode - zaprosio svoju devojku.

Trnavac, koji predaje u dve osnovne čačanske škole, zaprosio je svoju dugogodišnju devojku, studentkinju Zoricu Miljković iz Novog Sada, koja je pristala na udaju. Bračna ponuda je bila propraćena burnim aplauzom oko 5.000 ljudi.
Plivanje za bogojavljenski krst u Zemunu (Tanjug)
Hercegnovljanka Darija Pop je pobednica plivanja za bogojavljenski krst koje je organizovano na Savi kod Šapca. Darija Pop je bila najbrža na stazi od 33 metra na kojoj se takmičilo 60 učenika, među kojima je ona bila jedina žena.

"Izuzetno sam srećna što sam pobedila 59 muškaraca, ali smatram da smo svi pobednici. Voda je bila hladna i bio je pravi izazov plivati", rekla je Darija Pop novinarima nakon trke. Ona je redovna učesnica šabačkog maratona FINA.
Plivanje za bogojavljenski krst u Zemunu (Tanjug)
Bogoljavljenski krst iz zaleđene reke Vlasine danas je pred više od 5.000 posmatrača u Vlasotincu izvukao Dragan Kostić. koji je prvi stigao do časnog krsta i prošle i pretprošle godine, rekao je agenciji Beta da je neizmerno srećan što je stigao prvi i da se psihički za taj poduhvat pripremao mesec dana, a od jutros i fizički.
"Ovaj treći krst po redu hteo sam da uhvatim prvi i da ga poklonim svom trećem detetu, Ognjenu. Plivao sam za njega", kazao je Kostić, koji je plivao sa povređenom glavom, jer je udario u led. Najmlađi učesnik koji je plivao do krsta po zaleđenoj reci Vlasini je Kristijan Pešić, koji ima šest godina.

Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave - "Hristos se javi", "Vaistinu se javi", a veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.
Plivanje za bogojavljenski krst u Zemunu (Tanjug)
Krštenje Isusa na reci Jordan, koje je obavio Sveti Jovan, prvo je objavljivanje tajne svete Trojice - Oca, Sina i Svetog duha i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vere.

Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: