Kapetan upao u čamac za spasavanje?

Sudija Valerija Montesarkjo kaže da ima sve više dokaza da tvrdnje kapetana Sketina da je pokušao da se vrati na brod nisu tačne.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2012.

14:54

Default images

Sketino tvrdi da nije napustio brod, već da nije mogao da se na njega vrati zato što je bio pod jakim nagibom.

Sudija Valerija Montesarkjo, koja je poslala kapetana "Kosta Konkordije" Frančeska Sketina u kućni pritvor, izjavila je da ima sve više dokaza da njegove tvrdnje kako je pokušao da se vrati na brod nisu tačne.

Činjenica da su drugi oficiri i članovi posade ostali na brodu u pokušaju da evakuišu putnike, pobija kapetanovu tvrdnju da nije mogao da nadgleda operaciju spasavanja s kruzera, navela je sudija Montesarkjo, prenosi AFP. Sketino, koji je optužen za višestruko ubistvo pošto je napustio brod dok su putnici još bili na njemu, stigao je rano jutros, u pratnji policajaca, u svoju kuću u selu Meta di Sorento blizu Napulja.

Obrazlažući odluku o kućnom pritvoru, koja je izazvala burne reakcije u italijanskoj javnosti, sudija Montesarkjo je rekla da smatra da nema opasnosti da Sketino pokuša da pobegne, ali da veruje da bi mogao da sakrije dokaze, zbog čega treba da bude u kućnom pritvoru. Prema italijanskom zakonu, on neće moći da napušta kuću ni da komunicira bilo s kim osim sa advokatom i članovima uže porodice.

Mediji prenose i da je prilikom pojavljivanja pred sudom Sketino rekao da nije hteo da pobegne, već da je upao u čamac za spašavanje dok je pokušavao da pomogne putnicima. Sketino tvrdi da nije napustio brod, već da nije mogao da se na njega vrati zato što je bio pod jakim nagibom, prenela je italijanska novinska agencija Ansa.

Pažnju italijanske i svetske javnosti privlači i transkirpt dramatičnog razgovora kapetana i zapovednika obalske straže, koji mu je naredio da se vrati na brod i nadgleda evakuaciju. Sketino se usprotivio naredbi, rekavši da je previše mračno i da se brod opasno nagnuo. "Vrati se na brod! Je l' jasno, da li me čujes?", vikao je kapetan italijanske obalske straže Gregorio de Falko, prenosi AP.

Kapetan "Kosta Konkordije" je ranije tvrdio da je ostao na brodu dok putnici nisu evakusiani, ali snimak razgovora sa De Falkom jasno pokazuje da je pobegao pre putnika i da se zatim usprotivio naredbi da se vrati. "Slušaj, Sketino. Ljudi su zarobljeni na brodu. Vrati se i reci mi koliko ih je, je l' jasno?" naredio je kapetan obalske straže.

Međutim, kapetan kruzera, koga Italijani već zovu "Kapetan Kukavica" je odbio da se vrati na brod rekavši da je on sada drugokomandujući na čamcu za spasavanje.
"Ja sam ovde na čamcu za spasavanje i nikuda ne idem. Ostaću da koordiniram akciju spasavanja", rekao je on. Posle dužeg ubeđivanja, Sketino je rekao da će se vratiti na kruzer, ali obalska straža kaže da to nije učinio, već ga je policija nekoliko sati kasnije uhapsila na kopnu.

Spasioci su na luksuznom turističkom brodu "Kosta Konkordija", do obustave potrage za nestalima, pronašli 11 tela, dok se 24 osobe vode kao nestale. U nesreći je povređeno 67 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: