Vikipedija u štrajku

Više desetina velikih američkih internet sajtova, predvođenih Vikipedijom, zatvaraju svoje stranice protestujući protiv novog američkog zakona o internetu.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 18.01.2012.

08:50

Default images

Povod za protest je zakon o borbi protiv onlajn piraterije, koji se ocenjuje kao cenzura slobodnog mišljenja.

Podršku će pružiti i Gugl, koji danas neće zatvarati svoju stranicu, ali će staviti link kojim pokazuje da se protivi predloženom zakonu, a protivljenje je izneo i najveći svetski proizvođač softvera Majkrosoft. I Piratska partija Srbije podržava protest Vikipedije.

Zakonom je prvobitno bilo predviđeno da američko Ministarstvo pravde, preko suda, ima mogućnost da naredi sajtovima kao što su Gugl ili Jahu da izbrišu linkove ka stranim internet sajtovima koji imaju neki piratski sadržaj i tako onemoguće korisnike u SAD da ih posećuju.

Vikipedija i ostali sajtovi navode da bi takvim predlogom zakona došlo do cenzure i da bi on u praksi bio nesprovodiv, jer bi moralo da se pazi na hiljade informacija koje se nalaze na linkovima za strane sajtove i da se za svaku pojedinačno proverava da li je piratska.

Ističe se da bi i samim usvajanjem zakona došlo do cenzure, jer bi Ministarstvo pravde moglo da uređuje sajber prostor.

Zakonom je predviđena i zabrana onlajn skidanja filmova, serija i muzike preko stranih sajtova, što je sada moguće u Americi.
Stranica srpske Vikipedije
Prema tome, ako bi na primer kompanija Vorner Bros otkrila da neki strani sajt ima nelegalnu kopiju nekog novog filma, od suda bi tražila da se od sajtova za pretraživanje, kao što je Gugl, zahteva uklanjanje linka ka tom sajtu i obustavu plaćanja reklama za taj sajt.

Ono što plaši internet kompanije je to da se pojam sajtovi za pretraživanje koristi vrlo široko i da bi onda bile odgovorne za praćenje svih materijala na stranicama s kojima su povezane, što je veoma teško i skupo.

One navode da podržavaju sadašnji važeći zakon, kojim se od internet kompanija može zatražiti da uklone sporan materijal sa svog sajta, ali se ne traži praćenje svih linkovanih sajtova.
Piratska partija Srbije podržava protest Vikipedije
Gugl, koji je vlasnik Jutjuba i mnogih drugih sajtova, prošle godine je dobio zahtev za uklanjanje čak pet miliona sadržaja zbog kršenja piraterije i svaki put kad je ustanovio da je zahtev legitiman, u roku od šest sati je taj sadržaj bio uklonjen.

Nakon mnogih primedaba kompanija iz takozvane Silicijumske doline, predlagači zakona iz Republikanske partije su odlučili da povuku deo zakona koji se odnosi na brisanje linkova i odložili izjašnjavanje u Kongresu do 24. januara.

Zakon, s druge strane, čvrsto podržavaju Holivud, filmski studiji i izdavači knjiga, koji tvrde da strani sajtovi bez dozvole objavljuju autorska dela.

U celu priču se umešala i Bela kuća, nakon što je predsedniku Baraku Obami stigla onlajn peticija sa 50.000 potpisnika.

Trojica saradnika predsednika, koji se bave tehnološkim i internet pitanjima, objavili su da se protive bilo kojoj cenzuri interneta, ali su izbegli da se konkretno izjasne o predlogu zakona.

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da pitanje internet piraterije mora da se reši, dodavši da Bela kuća neće zauzimati stranu u sukobu Holivuda i Silicijumske doline.

Protestu Vikipedije pridružila se i Piratska partija Srbije, koja je na svom sajtu napisala da su danas u mraku u znak solidarnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: