Pirati podržali štrajk Vikipedije

Protestu više desetina velikih američkih internet sajtova, predvođenih Vikipedijom, pridružila se, u znak solidarnosti, i Piratska partija Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2012.

21:15

Default images

"Danas je, u znak protesta, internet na par sati bio zavijen u crno. Giganti poput najveće enciklopedije slobodnog znanja Vikipedije i najveće blogerske platforme Wordpress.com pokrenuli su lavinu protesta, koji su sledili stotine hiljada drugih sajtova koje svako od nas održava ili koristi svakodnevno", kaže za B92 Aleksandar Blagojević iz Piratske partije Srbije.

Radi se predlozima američkih zakona SOPA i PIPA, koji neobično brzo "jure" kroz sve nivoe Kongresa kako bi bili izglasani. Oba zakona su, prema njegovim rečima, zasnovana na postojanju "intelektualne svojine" i imaju za cilj da ograniče bespravno korišćenje iste.

"Kako su naša komunikacija i sva dela kulture danas zasnovani na postojećim saznanjima, razmeni i remiksovanju, kompletan naš kreativni proces i življenje su u potencijalnoj opasnosti", tvrdi Blagojević.

To je, smatra on, demonstracija politike sile od koje Sjedinjene Američke Države ne odustaju.

"Ako se setimo dešavanja relativno nakon eksplozije Vikiliksa u mejnstrim medijima kada su SAD sajber napade proglasile kao legitiman razlog za fizičku vojnu akciju, i ako se setimo Obaminog famoznog potpisivanja NDAA zakona, koji vladi SAD omogućava da građane drugih država na svojoj teritoriji hapsi, neograničeno zadržava, muči i potencijalno izvrši smrtnu kaznu nad dotičnim - analogija je ista i na polju informacija. Nažalost, ova namera se potpuno uklapa u spoljnu politiku SAD koje su sada u žestokoj krizi", navodi Blagojević.

Prema njegovoj oceni, najgori scenario, gde su SOPA i PIPA u neizmenjenom obliku izglasani 24. januara ove godine, omogućiće vladi SAD da nasumično gasi ili cenzuriše bilo koji sajt koji se nalazi na njihovoj teritoriji.

"Ovo će pogubno uticati na sve korisnike interneta i poslovanje u celom svetu iz jednostavnog razloga: internet nije teritorializovan, niti je podeljen među državama na isti način na koji ovakvi zakoni pokušavaju da ga tretiraju", zaključuje Blagojević.

Povod za štrajk Vikipedije i ostalih velikih sajtova je zakon o borbi protiv onlajn piraterije, koji se ocenjuje kao cenzura slobodnog mišljenja.

Podršku američkim sajtovima pružio je i Gugl, koji danas nije zatvarao svoju stranicu, ali je stavio link kojim pokazuje da se protivi predloženom zakonu. Protivljenje je izneo i najveći svetski proizvođač softvera Majkrosoft.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: