"Ljudska greška uzrok brodoloma"

Italijanski ministar odbrane Đampaolo di Paola kaže da je do nasukanja broda "Kosta Konkordija" u blizini obala Toskane došlo usled "ogromne ljudske greške".

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2012.

19:18

Default images

"Brodovi takvih dimenzija ne mogu da plove toliko blizu obale zato što se tamo, kao što je poznato, nalaze stene", izjavio je ministar, inače bivši admiral italijanske mornarice, za TV kanal "RAI 3".

Rizični običaj kruzera da prođu blizu ostrva Điljo da bi pozdravili stanovnike, po svemu sudeći je doprineo tome da se luksuzni turistički brod "Kosta Konkordija" nasuče u blizini obala Toskane, rekli su zvaničnici, ali i očevici.

Neki očevici su ispričali da je posada kruzera priredila stanovnicima spektakularnu paradu dok je brod prolazio pored ostrva.

U prilog ovoj teoriji, list "Stampa" je danas objavio pismo, napisano u avgustu prošle godine, u kome se gradonačelnik Đilja, Serđo Orteli, zahvaljuje kapetanu "Kosta Konkordije" na "neverovatnom spektaklu" koji je priredio stanovnicima ostrva pri jednom prethodnom prolasku tim putem.

U nesreći je poginulo najmanje pet ljudi, a 67 ih je povređeno, dok spasilačke ekipe tragaju za još 15 putnika i članova posade.

Na brodu je bilo četvoro državljana Srbije - troje putnika i jedan član posade. Oni su dobro, kako je saopštio šef Konzularnog odeljenja Ambasade u Rimu Slavoljub Matić.

Kapetanu "Kosta Konkordije" Frančesku Sketinu, koji je napustio brod pre putnika, tužilaštvo je danas odredilo pritvor nakon višečasovnog ispitivanja.

Kapetan Sketino rekao je da je odluku o evakuaciji doneo pod pritiskom, ističući da je mislio da su svi putnici već bili spaseni kada je on napuštao brod.

"Dok smo plovili turističkom rutom naišli smo na bočnu izbočinu na stenama. Plovili smo blizu obale jer je ovo turisitčka ruta. Plovili smo bokom, a ne pramcem. Imam jake razloge da verujem da ta stena nije bila naznačena. Ne znam da li je ta podvodna izbočina bila na nautičkim mapama ili nije, ali na kartama je bilo obeleženo da je voda na tom delu veoma duboka. Mi smo plovili nekih 300 metara od stena, a ta izbočina nije trebalo da bude tu", rekao je on, prenose italijanski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: