TV Avala dužna i državi i radnicima

Vlasnici TV Avala nisu dužni samo radnicima, već i državi, a prema nezvaničnim informacijama, taj dug iznosi 92 miliona dinara.

Izvor: B92

Subota, 14.01.2012.

17:30

Default images

Vlasnici ove televizije Danko Đunić, Željko Mitrović i anonimni Austrijanac Verner Kraus su u minusu prema državi, pošto godinu dana nisu platili emitovanje preko javnog preduzeća Emisiona tehnika i veze, što jedini koriste - pored RTS-a.

Ovo preduzeće najpre je rešilo da naplati, a onda ipak privremeno odustalo od naplate svojih potraživanja.

Jedan sastanak i mnoga obećanja ubedili su javno preduzeće Emisiona tehnika da odloži naplatu duga Avale, koji nezvanično iznosi oko 92 miliona dinara. Nisu pomogli ni dobijeni sudski sporovi, a ni reprogram kojim ovo preduzeće inače pomaže medijima u Srbiji - menica je najpre puštena pa potom povučena.

"Mi zbog toga što se reprogram nije poštovao smo vrlo drastičnu meru preduzeli... Ali ste od nje odustali? Jeste, zato što je izvršena bitna izmena u menadžmentu i sa RRA su obavljeni razgovori u cilju da se prevaziđu ovi problemi. Ako se oni ne budu prevazišli, verujte da ćemo mi nastaviti da štitimo naše interese, svakako", kaže pomoćnica direktora JP Emisiona tehnika Dragana Čurćić.

A ta bitna izmena kojoj je poverovalo ovo javno preduzeće je dolazak Dušana Pančića na čelo menadžmenta umesto Bojane Lekić. Pančić ipak nije nov na Avali - bio je direktor programa i do skoro član upravnog odbora. Povlačenjem menice, Danko Đunić, Verner Kraus i Željko Mitrović dobili su od države novu šansu.

"Postojala je mogućnost da TV Avala izgubi licencu za rad, odnosno da se ugasi, što niti je nama niti ostalim zainteresovanim stranama bilo u korist. Da li u vašoj misiji stoji spasavanje TV od gubljenja frekvencije? Ne, ne stoji spašavanje televizija od gubljenja frekvencija u našoj misiji", kaže Ćurčićeva.

Emisiona tehnika je javno preduzeće nastalo izdvajanjem iz RTS-a i u nadležnosti je Ministarstva za kulturu i informisanje, a na njegovom čelu je kadar G17 plus Vladimir Homan.

Za Savet za borbu protiv korupcije ovakav potez javnog preduzeća nije opravdan.

"Ne bi mogla da državna institucija jedanput pusti menicu, a pusti je kad mora da je pusti, pa je posle vrati. Očigledno se radi ili o nekim političkim ili drugim pritiscima ali i dezavuisanju institucija što je najgore", kaže Danilo Šuković iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Istraživanjem vlasništva Avale bavio se i sajt Balkan insajt. Prema njihovim saznanjima, najveći akcionar Avale, fond Grinberg, ima samo jednog zaposlenog ujedno i vlasnika Vernera Krausa. U decembru 2009. godine, tri meseca pre nego što je kupio 48 posto akcija Avale, na računu je imao samo 173 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: