50% školaraca na privatnim časovima

Mnogi srednjoškolci uzimaju privatne časove. Pred kontrolne i pismene čak 50 odsto učenika ide na dodatnu nastavu.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 13.01.2012.

23:11

Default images

Sve više srednjoškolaca uzima privatne časove, upozoravaju iz Foruma srednjih stručnih škola Beograda. Pomodarstvo ili potreba, ali, kako ističu, 10 do 15 odsto učenika srednjih škola bar jednom nedeljno ide na privatne časove, a pred kontrolni, pismeni i prijemni, od 30 do 50 odsto učenika može se "pohvaliti" da ima privatnog profesora.

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola Beograda, mnogobrojni su razlozi zbog kojih roditelji plaćaju za dodatne časove. Krivicu, kako naglašava, snose svi - deca, roditelji, nastavnici, obrazovni sistem. Jedan od motiva plaćanja privatnih časova je što roditelji žele da kontrolišu decu, smatra Antić, da znaju gde su i šta rade, a ima i onih koji misle da će ga bolje naučiti neko koga plate.

"Svakako da su i zastareli nastavni planovi i programi uzrok što deca ne slušaju na času, pa ne mogu da savladaju planirano gradivo. Veliki problem je što je vrlo malo kvalitetnih predavača koji daju privatne časove. Radi se, uglavnom, o nestručnim ljudima, koji nisu osposobljeni za držanje nastave. Vrlo retko se dešava da nastavnik ponudi učeniku da mu daje privatne časove, ali je redovna pojava da mu preporuči kolegu iz druge škole", objašnjava Antić.

Profesori su dužni da drže dopunsku nastavu u školi, ali je broj učenika koji se pojavi na času mali.

"Osim nekvalitetnog kadra, dodatni problem je što se dopunska nastava odvija u sivoj zoni. Iako su, kao i svi ostali građani - poreski obveznici, profesori koji drže privatne časove ne plaćaju porez na ono što rade, a zarada koju ostvare nije zanemarljiva", naglašava Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: