"Srbiji status i pregovori"

U Evropskom parlamentu u Briselu danas je podržan stav da se u martu odobri Srbiji status kandidata za članstvo u EU.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 12.01.2012.

12:08

Default images

Parlamentarci su tražili da se o članstvu što pre pokrenu i pregovori, prvenstveno o poglavljima vladavine zakona i pravosuđa.

To su istakli skoro svi poslanici koji su u Spoljnopolitičkom odboru EP razmatrali predlog rezolucije kojom se traži da Evropski savet odobri kandidaturu Srbije, "pod pretpostavkom da će srpske vlasti dotle ispuniti uslove".

Izvestilac za Srbiju Jelko Kacin je na zasedanju Odbora Evopskog parlamenta pozdravio napredak Srbije i pozvao odbor da zauzme čvrst stav da Srbija zaslužuje i status države kandidata i datum početka pregovora o članstvu u EU.

"Poslednja dva optužena za najteže vojne zločine su, prošle godine, bila uhvaćena i izručena Haškom sudu. To je bio veliki korak u uspostavljanju pravednosti, pomirenja i obezbeđivanju mirne budućnosti regiona", rekao je Kacin u svom uvodnom nastupu, dodavši da se Srbija još suočava sa velikim regionalnim izazovima, pre svega sa Kosovom.

Kacin smatra da su u dijalogu Beograda i Prištine, uprkos prekinutom dijalogu, postignuti važni napreci, a potrebni su i kontinuitet i implementacija dogovorenog. Kacin je naglasio da Srbiji niko time ne postavlja nove kriterijume, jer su regionalna stabilnost i saradnja ključni uslovi napretka koji su važili i za sve države koje su ušle u EU 2004. godine, a važiće i za sve države zapadnog Balkana.

Kao važan napredak, Kacin je predstavio i rad nezavisnih organa – ombdusmana i komesara za zaštitu jednakosti, kao i civilna društva koja daju važan doprinos konsolidaciji srpske demokratije.

Poslanici odbora su saglasno podržali izveštaj, a najviše kritika je bilo povodom sprovođenja reforme pravosuđa. Kacin je reformu pravosuđa podržao i rekao da je i on svestan početnih teškoća, još jednom pozvavši da se Srbiji da status i datum, jer će upravo početak pregovora i otvaranje poglavlja 23 i 24, uvid i praćenje uspešnosti sprovođenja reforme pravosuđa biti bitno lakši, bolji, brži i realni.

Jedan zvaničnik Evropske komisije je objasnio da je ta reforma u Srbiji uveliko odmakla, da je to zaključak i nezavisnih stručnjaka, a da su vlasti u Beogradu krenule u takvu sveobuhvatvnu reformu pravosuđa i pre samog početka pregovora o članstvu s EU.

U raspravi su se čule ocene da bi status kandidata za Srbiju bio i važna poruka svima na Zapadnom Balkanu da se proces proširivanja EU nastavlja.

Čule su se i zamerke na to što je Nemačka u decembru prošle godine zaustavila odobravanje kandidature za članstvo Srbiji, ali je nemačka poslanica Doris Pak rekla da nije samo Nemačka imala primedbe, već i druge zemlje.

Doris Pak je primetila da su u decembru na severu Kosova bili napadnuti nemački i austrijski vojnici Kfora, ali je dodala da se i ona zalaže za status kandidata za Srbiju bez datuma početka pregovora.

U raspravi je slovenački poslanik Ivo Vajgl podržao stav da se Beogradu odobri novi korak ka članstvu u EU i rekao da želi da uputi čestitke Srbima za predstojeću pravoslavnu Novu godinu.

U nacrtu Rezolucije o evropskoj integraciji Srbije ističe se da bi, s obzirom na u oktobru 2011. dato mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije, pregovori o članstvu s Beogradom "trebalo da počnu što pre, čime bi se pokazala predanost Evropske unije perspektivi te zemlje za ulazak u EU".

Jer, kako je naglašeno, EP "smatra da su ostvareni ključni prioriteti na koje je Evropska komisija ukazala u Mišljenju, kao i da se nastavljaju reforme" u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: