Karakter istrage u Boriku: Atentat?

Ministar Ivica Dačić kaže da policije Srbije i RS i dalje ispituju za šta je bio namenjen arsenal oružja pronađen u hali Borik i proveravaju se sve opcije.

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 12.01.2012.

11:03

Default images

U javnosti se pojavila informacija da je uhapšeni Božidar Stanišljević bio u vezi sa osobama koje su povezane sa odbeglim Lukom Bojovićem.

Zbog veza osobe koja je unela eksploziv u dvoranu Borik sa ljudima iz kriminalnog podzemlja, istraga se vodi kao da je bilo planirano ubistvo Tadića.

Direktor policije RS je rekao da će Stanišljević danas, a najkasnije sutra biti predat tužilaštvu BiH, koje treba da se izjasni o kvalifikaciji učinjenog dela.

Vasić je rekao da je Stanišljeviću određen pritvor od 72 sata, koji ističe sutra. U tužilaštvu BiH su bez komentara do okončanja istrage.

Prema rečima Vasića, policija još saslušava pojedina lica i izvode se veštačenja, proveravaju se sve verzije i pretpostavke, jer nijednu priču ne treba olako prihvatiti s obzirom na činjenicu da je u hali "Borik" pronađena velilka količina opasnih sredstva.

"Proverava se ko je bio u kontaktu sa oružjem, ko je sa kim sarađivao i koga treba lišiti slobode. Nema potrebe za žurbom, jer najbitnije je da smo onemogućili izvršenje zločina", rekao je Vasić i dodao da je nebitno da li je planirano da to oružje bude upotrebljeno u nedelju ili nekog drugog dana i za neki drugi događaj.

On je dodao da je sve potrebno dokumentovati, a da nije lako raditi retroaktivno, jer, kako je naveo, "tobdžija" je pronađen, ali je potrebno pronaći i "nišandžiju" i one koji komanduju, što nije lako kada se zaplena desi bez prethodnih saznanja, kako to obično biva u situacijama sa drogom.

"Policija razmatra sve varijante, od onih najjednostavnih do najkompleksnijih", kazao je Vasić.

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić je rekao da takođe postoje informacije da se pritvoreni Božidar Stanišljević poznaje sa bivšim bezbednjakom BiH Ljubanom Ećimom. Dačić je najavio nastavak istrage i dodao da je to i u nadležnosti Tužilaštva. Dačić je pozvao medije da slučaju pronalaska naoružanja u banjalučkoj sportskoj hali "Borik" "prilaze smireno", jer čak da je tačno da to ima veze sa odbeglim Lukom Bojovićem, takve informacije mogle bi samo da mu budu signal da se skloni.

Ministar je kazao da ipak treba ispitati da li to poznanstvo ima bilo kakve veze sa slučajem naoružanja. Dačić je takođe rekao da u istrazi povodom pronađenog naoružanja nema novih informacija od jučerašnjih.

On je naveo da je u stalnom kontaktu sa kolegom iz Republike Srpske Stanislavom Čađom i direktorom policije Gojkom Vasićem.

Koordinator Vlade Srbije za medije Slobodan Homen izjavio je da unošenje oružja u sportsku halu Borik u Banjaluci treba shvatiti ozbiljno, s obzirom na količinu i vrstu oružja koje je pronađeno.

"Nije slučajno da neko unese oružje u takav objekat i da govori da je to oružje iz rata, s obzirom da je dosadašnja istraga utvrdila da su neki komadi napravljeni posle rata", rekao je Homen na konferenciji za novinare posle sednice vlade.
Homen nije hteo da spekuliše da li taj incident može da se poveže sa odbeglim kriminalcem Lukom Bojovićem, ističući da će istraga utvrditi koji pojedinci, odnosno kriminalne grupe, stoje iza toga.

On je dodao da je 50 najboljih policijaca iz Srbije otišlo u RS radi istrage tog slučaja i da očekuje da će zajedno sa međunarodnim subjektima rasvetliti taj slučaj. Upravo zbog te veze se unošenje oružja u dvoranu Borik, gde je proslavljeno 20 godina postojanja RS, čemu su prisustvovali najviši zvaničinici Republike Srpke i Srbije, tretira kao teroristički akt, saznaje "Blic" iz izvora bliskih MUP-u.

Isti izvor iz MUP-a Srbije kaže da konkretni dokazi još ne postoje, ali da se istraga vodi kao da je u pitanju bilo planirano ubistvo predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je prisustvovao proslavi Dana Republike Srpske, piše "Blic".

Istovremeno, direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović kaže da nije moguće da iza unošenja tolike količine oružja u banjalučku dvoranu stoji samo jedna osoba koja je do sada uhapšena.

Mihajlović je dodao da ne bi želeo da to šire komentariše pre okončanja istrage, ali da nije svejedno kada se u sali u kojoj se okupilo pola državnog rukovodstva Srbije pronađe oružje.

Podsetimo, policija RS je u utorak uhapsila Boška Stanišljevića zbog osnovane sumnje da je u dvoranu Borik uneo tri kilograma razornog TNT-a, detonator, snajper, dve automatske puške, dva škorpiona, prigušivač i 400 metaka različitog kalibra. Stanišljević se, prema pisanju medija, sam predao policiji, kojoj je rekao da je to oružje nameravao da preproda.

Dodik: Osećam se sigurno

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se oseća potpuno bezbedno i posle otkrivanja naoružanja u hali Borik u Banjaluci, dan uoči svečane akademije povodom proslave jubileja RS.

"Najvažnije je da je došlo do razotkrivanja čitave stvari, jer je činjenica da je u dvorani Borik pronađeno naoružanje", kazao je Dodik novinarima.

On je dodao da je policija profesionalno uradila svoj deo posla, a da nadležna tužilaštva treba da sprovedu dalju istragu.

Predsednik parlamenta RS Igor Radojičić rekao je da treba odati priznanje MUP RS na obavljenom poslu.

"Nadam se da će istraga dovesti do saznanja da li je postojalo nešto organizovano", rekao je Radojičić novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: