Šešelj dobija pejsmejker?

Haškom optuženiku Vojislavu Šešelju danas će biti ugrađen pejsmejker, kaže predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 12.01.2012.

10:08

Default images

"Tokom dana iz Srbije će, ako se Šešelj saglasi, u Hag biti poslata lekarska ekipa, koja će ga takođe pregledati i utvrditi njegovo zdravstveno stanje", kazao je Ljajić.

Podsetimo, Ljajić, koji je u sredu boravio u Hagu, tamo je razgovarao s predstavnicima Tribunala, kojima je rekao da je neprihvatljivo da optuženi Vojislav Šešlj bude prebačen u bolnicu van pritvorske jedinice, a da o tome ne budu obaveštene srpske vlasti.

On je ranije rekao medijima da želi da poseti lidera radikala, kome se u Hagu sudi po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH 1991-93, ali je Šešelj to odbio.

U međuvremenu, iz Haga je saopšteno da je Pretresno veće koje vodi proces protiv Šešelja zatražilo informacije o njegovom zdravstvenom stanju i naložilo da ga, po povratku iz bolnice u pritvor, pregleda ruski specijalista Sergej Nikolajevič Avdejev, koji ga je i ranije pregledao.

Veće predsedavajućeg Žan Kloda Antonetija zatražilo je, istovremeno, od uprave sudskog pritvora izveštaj o okolnostim pod kojim je lider Srpske radikalne stranke prošlog petka bio prebačen u bolnicu.

Sudije su naložile i lekaru u pritvoru da im što pre, a najkasnije tri dana po povratku Šešelja u pritvor, dostavi izveštaj o njegovom zdravstvenom stanju.

Inače, prethodnih dana u javnosti su se pojavljivale kontradiktorne informacije o zdravstvenom stanju lidera radikala: SRS je tvrdila da je njihov predsednik bio čak i klinički mrtav, zatim da je izgubio svest i da je prebačen u bolnicu, kao i da njegovoj supruzi nije dozvoljeno da ga poseti.

Takve informacije koje su dolazile iz štaba radikala više puta je demantovao Haški tribunal. Portparolka tog suda Nerma Jelačić rekla je da je zdravstveno stanje Vojislava Šešelja stabilno i da on dobija najbolju moguću negu, negirajući tvrdnje da Tribunal nije obavestio Šešeljevu porodicu ili da joj nije dozvolio da ga obiđe.

Mrkonjić: Srbija da pomogne Šešelju

Ministar za infrastrukutru i energetiku Milutin Mrkonjić smatra da država Srbija mora da pomogne lideru radikala Vojislavu Šešelju zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima Mrkonjić je naglasio da je državna pomoć Šešelju urgentna zbog njegove bolesti.

"Sve ono što se sa Šešeljem godinama tamo događa i godine robije bez sudskog epiloga odavno je trebalo da alarmira i vlast i druge političke i društvene organizacije u Srbiji, kao i nevladin sektor, na opštu osudu Haga i te neljudske haške prakse, bar kada su tamo srpski zatočenici u pitanju", naveo je Mrkonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: