EP zabrinut zbog pretnji novinarima

Evropski parlament je pozdravio usvajanje Medijske strategije Vlade Srbije, kao i planirano povlačenje države iz vlasništva medija.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

13:45

Default images

Evropski parlament "ukazuje na to da su snažni i nezavisni mediji nužan sastavni deo demokratskog poretka i, s tim u vezi, pozdravlja usvajanje Medijske strategije Vlade Srbije kao i planirano povlačenje države iz vlasništva medija". To se ističe u nacrtu Rezolucije o evropskoj integraciji Srbije, koju će sutra razmotriti Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta.

Evropski parlament, kako se podvlači, "izražava zabrinutost zbog pokušaja nadziranja i uplitanja u sektor sredstava informisanja, pa poziva vlasti (Srbije) da zajamče njihovu nezavisnost od političkih i drugih pritisaka".

U nacrtu Rezolucije o evropskoj integraciji Srbije takođe se predočava "zabrinutost zbog pretnji srpskim novinarima i poziva na snažnu istragu tih pretnji kako bi se novinarima omogućilo da u bezbednim uslovima svoj rad obavljaju efikasno i bez potrebe za samocenzurom".

Parlamentarci EU "podvlače potrebu da se preduzmu koraci protiv koncentracije vlasništva u medijima i pomanjkanja transparentnosti u medijima".

EP u predlogu rezolucije traži da se "isto tako obezbedi ravnopravan pristup tržištu oglašavanja, uključujući izdvajanja iz državnih fondova za troškove oglašavanja i reklame". Takođe, "pozivaju se novinari da poštuju Etički kodeks" u svom radu.

Parlament EU, navodi se u dokumentu, "izražava žaljenje zbog činjenice da su državne vlasti zavele medijsku blokadu u zemlji oko incidenata u julu 2011. na severu Kosova i pogrešno predstavile ulogu Kfora u tim događajima".

Evropski parlament "podvlači važnost slobodnih i nezavisnih medija za demokratsku i dobro obaveštenu javnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: