"SAD nema veze sa ubistvom u Iranu"

Amerika je kategorički negirala učešće u ubistvu iranskog nuklearnog naučnika Mostafe Ahmadi Rošana i osudila pretnje Teherana da će zatvoriti moreuz Ormuz.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 11.01.2012.

20:42

Default images

"Kategorički poričem bilo kakvo učešće Amerike u nasilju bilo kakve vrste u Iranu", rekla je državna sekretarka Hilari Klinton, a prenela agencija Rojters.

Agencija Fars navodi da je ubijeni naučnik Rošan (32) radio u nuklearnom postojenju Natanz u iranskoj provinciji Isfahan, na projektu pravljenja polimernične membrane koja se koristi za separaciju gasa.

Sjedinjene Američke Države sumnjaju da Iran tajno koristi civilni nuklearni program za razvijanje oružija za masovno uništenje, podsećaju agencije.

"Ovaj put ( moreuz Ormuz) je internacionalan. On je žila kucavica kroz koju saobraćaju brodovi s naftom i gasom. Veoma je važno da Iranci jasno razumeju našu poruku", rekla je Klintonova.

Predstavnici Amerike više puta su ponovili da će reagovati čak i vojno u slučaju da Iran blokira put kroz moreuz Ormuz.

Ruski diplomata: Napad na Iran flagrantna greška

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslov Sergej Rjabkov upozorio je Zapad da ne napada Iran uz ocenu da bi to ugrozilo globalnu bezbednost.

Rjabkov je rekao da bi vojna akcija protiv Irana bila "flagrantna greška" s dalekosežnim posledicama za regionalnu i globalnu bezbednost.

"To bi potreslo temelje međunarodnog sistema", rekao je on u izjavi za agenciju ITAR-Tas.

Rjabkov je rekao da se Rusija snažno protivi uvođenju novih sankcija Iranu i ocenio da se time ne bi pomoglo sprečavanju širenja nuklearnog oružja.

Ocenio je i da jednostrane sankcije koje su neke zapadne zemlje uvele Iranu ugrožavaju napore da se spor oko iranskog nuklearnog programa reši razgovorima.

Zapad na čelu sa SAD optužuje Iran da razvija nuklearno oružje, dok Teheran to negira navodeći da nuklearni program ima mirnodopske svrhe.

Pored sankcija u UN, zapadne zemlje su uvele i zasebne sankcije među kojima su poslednje američke mere protiv centralne banke Irana, posle čega je Teheran zapretio da će blokirati Ormuski prolaz, ključnu tačku Persijskog zaliva za transport nafte.

Rjabkov je rekao da Ormuski prolaz mora biti otvoren za brodski saobraćaj, ali i dodao da Iran ima pravo da radi na svojoj bezbednosti i izvodi manevre u toj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: