CG: Kralj SHS ne zaslužuje spomenik

Kralj Kraljevine Jugoslavije Aleksandar Karađorđević ne može da ima spomenik na Cetinju jer to ne zaslužuje, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Cetinja.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

19:35

Default images

Podizanje spomenika Aleksandru Karađorđeviću na Cetinju zatražio je Srpski nacionalni savet jer je, kako je ranije saopšteno, kralj u tom gradu pre Drugog svetskog rata imao spomenik.

Aleksandar Karađorđević je došao na presto Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca "učestvujući u slomu dinastije Petrović" u Crnoj Gori i likvidacijom nezavisnosti kraljevine Crne Gore, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića.

Kralj Aleksandar Karađorđević bio je unuk crnogorskog kralja Nikole Petrovića i rođen je na Cetinju u vreme kada je njegov otac Petar Karađorđević bio u egzilu. Njegova majka bila je najstarija ćerka kralja Nikole, Zorka.

Aleksandar Karađorđević, međutim, nije dozvolio da se, posle odlaska u egzil 1916. godine, u Crnu Goru vrati njegov deda, kralj Nikola Petrović. Nije dozvolio ni da bude sahranjen u Crnoj Gori, pošto je umro u Francuskoj.

Kosti kralja Nikole i njegove supruge, kraljice Milene, prenesene su u Crnu Goru 1989. godine i sahranjene u Dvorskoj crkvi na Cetinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: