Škotska: Referendum na jesen 2014.

Premijer Škotske Aleks Salmond najavio je da će u toj zemlji biti održan referendum o nezavisnosti na jesen 2014. godine.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2012.

21:52

Default images

Salmond je istakao da će to dati dovoljno vremena Škotima da razmisle o budućnosti u Velikoj Britaniji, a škotskim vlastima omogućiti da do tada pripreme potrebne zakonske okvire.

On je rekao da bi on lično želeo da na referendumu bude izglasana nezavisnost, navodeći da će se Škoti tada suočiti "sa najvažnijom odlukom za poslednjih 300 godina".

Škotske vlasti nemaju mandat da raspišu takav referendum, zbog čega je neophodno da britanske vlasti prenesu na njih to ovlašćenje.

London na to pristaje samo ako referendum bude "u skladu sa zakonom, pošten i odlučujući".

Referendum mora da odobri i škotski parlament, a premijer Salmond upozorio je London da "ne pokušava da povlači konce iza scene".

"Ono čemu se protivi Škotska je pokušaj zakulisnih radnji (od vlasti u Londonu). Oni pokušavaju da održe referendum preko svojih zastupnika", rekao je Salmond.

On je dodao da se u slučaju referenduma ne radi o mandatima škotskih vlasti ili o tome ko će raspisati referendum, već o pokušaju da se onemogući Škotima da održe zakonski referendum.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da neizvesnost povodom održavanja referenduma u Škotskoj šteti privredi zemlje. Sve tri velike britanske stranke, Konzervativna, Laburistička i Liberalnodemokratska partija, apelovale su da referendum bude održan što pre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: