"Tito prodao svemirski program SAD"

"Tito je izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi u vojnoj bazi Željava, pod konspirativnim imenom Objekt 505", prenele su podgoričke Vijesti.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2012.

12:35

Default images

Te informacije navodno je "otkrio" šaljivi dokumentarni film "Houston, we have a problem" slovenačkog reditelja Žige Virca, koji se bavi "jednom od najvećih tajni svemirske trke Hladnog rata - jugoslovenskim svemirskim programom".

"Jugosloveni su ostvarili brzi napredak baziran na tajnim zapisima pionira u toj oblasti Hermana Potočnika, nakon Drugog svetskog rata. Tehnička rešenja opisana u neobjavljenim Potočnikovim djelima bila su osnova tajnog svemirskog programa 1948, nakon Titovog konflikta sa Staljinom", piše u trejleru filma.

Krajem 1960. CIA je navodno otkrila da SFRJ već ima operativnu tehnologiju za let u svemir, a u martu 1961. SFRJ je celokupni program "prodala" Sjedinjenim Američkim Državama. U maju 1961. američki predsednik Kenedi objavljuje da SAD planiraju put na Mesec.

U šaljivom dokumentarcu (mockumentary) se "otkriva kako je Tito izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi u vojnoj bazi Željava", pod konspirativnim imenom "Objekt 505".

Slovenački dokumentarci su se u kreiranju ovog šaljivog filma, koji će izvesno steći veliku popularnost na tlu bivše Jugoslavije, poslužili realnim likom iz istorije avionautike, rođenim na tlu bivše SFRJ Hermanom Potočnikom, koji je umro u Beču 1929. godine.

Film "Houston, we have a problem" delo je braće Boštjana i Žige Virca, velikih nada slovenačke kinematografije. Žiga Virc je prošle godine nominovan za studentskog Oskara za film "Trst je naš!".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: