Poreske dugove plaćali građani

Za obaveze pojedinih firmi koje su na spisku najvećih dužnika koji je objavila Poreska uprava građani Srbije već su platili milijarde dinara, saznaje Insajder.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2012.

19:11

Default images

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević za B92 kaže da je, od ukupnog duga od 214 milijardi dinara, realno naplativo oko 50 milijardi.

Za povezivanje staža radnicima rudnika Resavica, kojima godinama nisu uplaćivani doprinosi za penzijsko osiguranje, građani Srbije su kroz budžet u prošloj i pretprošloj godini dali 3,9 milijardi dinara. Ovo preduzeća i dalje se visoko kotira na listi dužnika i sada duguje sedam i po milijardi dinara. Za delove Rudarsko-topioničarskog basena Bor do sada je kroz povezivanje staža dato 2,3 milijardi dinara, a sada duguju 2,9 milijardi. Ove firme su u reorganizovanju i kao i kod ostalih koje su u ovom postupku poreska uprava ne može da pokrene postupak prinudne naplate.

"Postupak restrukturiranja je u toku. Oni otplaćuju u ratama svoj dug i ja se nadam da će oni ispoštovati reprogram i restrukturiranje koje se sprovodi. Jer to je nešto što je želja države Srbije da zadrži i Rembas i Resavicu i takve subjekte, jer oni su specificni", rekao je Radosavljević.

B92: Dobro, ali time im dozvoljavamo praktično da krše zakon koji propisuje da uz plate moraju da uplate i doprinose, jer želimo da ih zadržimo?

"Pazite, to je već ekonomska politika zemlje. To je nešto što je van dela rada Poreske uprave."

Radosavljević tvrdi da je Poreska uprava podnela prijave protiv aktivnih preduzeća koja nisu plaćala svoje račune i da preostali dug nikome neće biti oprošten. Inače, zbog duga većeg od 200 milijardi dinara Insajder je od Poreske uprave još pre dva meseca tražio spisak dužnika od 2008. do danas. Poreska uprava je odbila da nam ga dostavi, pozivajući se na zakon kojim je ta informacija bili službena tajna. Insajder se zbog toga žalio povereniku za informacije, koji je naložio Poreskoj upravi da nam dostavi podatke, jer je u međuvremenu termin službena tajna ukinut, ali ona to rešenje i dalje ignoriše.

"Ja poštujem zakon Republike Srbije, za mene je on crveno slovo, a ne rešenje poverenika."

B92: U tom zakonu je predviđen i poverenik i njegova odluka se poštuje.

"Ja sam direktor Poreske uprave i poštujem Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji."

B92: Jeste li dobili novčanu kaznu zbog toga što niste postupili po nalogu poverenika?

"Ja ću pre primiti novčanu kaznu nego da odgovaram krivično zbog nepoštovanja i odavanja državne tajne."

Poreska uprava objavila je trenutni presek dužnika, dok je Insajder tražio podatke za poslednje četiri godine. Uvidom u ove podatke građani Srbije mogli bi da vide kojim su sve firmama u prethodnom periodu platili dugovanja i u kom iznosu. Uprkos javnom značaju ovog podatka, Poreska uprava i Ministarstvo finansija i dalje ignorišu odluku poverenika i kriju ko su bili dužnici prethodnih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: