„Gužve na prelazima zbog praznika"

Oliver Ivanović kaže da su gužve na prelazima ka Kosovu nešto veće zbog praznika, ali i zbog pooštrene procedure ustanovljene dogovorom o slobodi kretanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2012.

17:30

Default images

Upitan zašto zbog takve situacije Priština reaguje zahtevom Briselu da objasni zašto se dogovor ne poštuje, te da „pritisne" Beograd da poštuje dogovoreno, državni sekretar za KiM je rekao da je to „uobičajeno ponašanje" Prištine.

„Oni u takvim situacijama od tehničkih pitanja pokušavaju da naprave politički problem. Procedura jeste malo usporena nakon početka primene dogovora. On se primenjuje, ali nisu precizirani svi detalji, pa jednostavno postupak provere podataka traje nešto duže, a usporenoj proceduri doprinose i dodatne gužve posle praznika", rekao je Ivanović.

S ocenom da Priština od tehničnih pitanja pravi problem saglasio se i šef beogradskog tima u dijalogu Borislav Stefanović.

„To uvek rade da maskiraju odgovornost pred sopstvenom javnošću, u ovom slučaju prebacujući odgovornost za gužve na drugu stranu", rekao je Stefanović Tanjugu.

Šef beogradskog tima nije mogao da potvrdi da se dijalog nastavlja 16. januara.

Zeka: Brisel da izvrši pritisak na Beograd

Dren Zeka, savetnik zamenice premijera Kosova Edite Tahiri, rekao je ranije danas da je traženo od Brisela da „izvrši pritisak" na Beograd da primeni sporazum. Povod za takav zahtev Prištine bile su duge kolone vozila na prelazima Merdare i Bela Zemlja.

Zeka je u izjavi za agenciju Kosovapres negirao da su razlog za duge kolone na prelazima tehnički problemi sa strujom i sistemom podataka, kako je navela srpska strana, jer su ti problemi trajali danima.

On je kazao i da je Sporazum o slobodi kretanja počeo da se sprovodi 26. decembra prošle godine i da nekoliko dana nije bilo nikakvih problema, a da je do njih došlo proteklih dana.

Problemi na prelazima nastali su praktično s dolaskom na Kosovo velikog broja zaposlenih u inostranstvu tokom novogodišnjih praznika.

Gužve su nastale posebno prilikom njihovog povratka, a putnici su čekali i po sedam sati, naveo je Zeka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: