Uskoro nezavisna Škotska?

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je da bi referendum o nezavisnosti Škotske trebalo održati što pre.

Izvor: Beta

Nedelja, 08.01.2012.

21:52

Default images

On je naglasio da se duboko protivi eventualnom ocepljenju tog poluautonomnog regiona.

Kameron je u intervjuu za BBC kazao da je na škotskom narodu da odluči kada želi da se referendum održi, ali da misli da bi najbolje bilo da to bude "što je pre moguće'.

"Škoti ne znaju kada i ko će im postaviti to pitanje", rekao je Kameron, i dodao da će u sledećih nekoliko dana biti jasno definisan pravni okvir.

Prema njegovim rečima, neizvesnost o referndumu je loše za Škotsku i za njenu ekonomiju.

Na poslednjim regionalnim izborima u Škotskoj, maja prošle godine, Škotska nacionalna partija je osvojila apsolutnu većinu u Parlamentu Škotske i obećala referendum o nezavisnosti.

Kameron je kazao da lider Škotske nacionalne partije Aleks Salmond zna da "Škoti u stvari ne žele potpuno odvajanje od Velike Britanije", i rekao da je mogućnost da se Škotska otcepi "veoma žalosna".

Salmondov portparol je, brzo reagujući na Kameronove ocene, rekao da premijer treba da ima na umu da će o svim pitanjima o referendumu odlučiti škotski narod i njegov parlament.

Škotski parlament ima pravo da odlučuje o obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu i zaštiti okoline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: