Panić Ćosićev lik u delu „Faust"

Bisere studenata Pravnog fakulteta u Beogradu već godinama prikuplja dr Vojislav Stanimirović. Nema prijemnog ispita da se ne iznedri poneka „mudrost".

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 08.01.2012.

22:05

Default images

Pa je tako Borhes bio egipatski faraon, Homer rimski vojskovođa koji je predvodio bitke na Ilijadi i Odiseji, a Hamlet je napisao „Romea i Juliju". Ovo su samo neki od bisera koje maturanti prosipaju na prijemnom za Pravni fakultet u Beogradu ili već primljeni brucoši na jednom od prvih ispita - Uporednoj pravnoj tradiciji.

Godinama ih prikuplja i beleži docent dr Vojislav Stanimirović.

„Ovakve greške nastaju najčešće usled gluvih telefona. Čekaju da im neko šapne tačan odgovor, a onda ga još pogrešno čuju. Dobar primer je kada umesto Jozefa Drugog jedan kandidat napiše da je Patent o toleranciji u Austrougarskoj doneo Jusuf Drugi", započinje Stanimirović priču za „Novosti", dok prebira po ceduljama i slatko se smeje zabeleškama, od kojih su neke stare više od decenije.

Iza svega se, kaže prof. Stanimirović, krije veliko neznanje. I još kada se ukrsti sa tremom, testovi budu puni „bisera mudrosti".

Tako je, recimo, književni lik iz „Korena" Dobrice Ćosića, umesto Adama Katića, postao Milan Panić, a Ćosić je, usput, i autor „Fausta". Prvi srpski patrijarh zvao se Amfilohije ili Artemije, umesto Joanikije. Dubrovačku Republiku ukinuli su Norvežani, a u srednjoj Americi Španci su pokorili Maje i Goje. Acteke je pokorio Hanibal, a Inke Angli i Sasi. U Drugom svetskom ratu odbranom Moskve komandovali su, prema mišljenju kandidata na prijemnom ispitu - Ruzvelt, Čerčil, Molotov i Kontuzov! Jedan od povoda da ovaj rat uopšte počne bilo je, ustvrdio je neki od studenata, otcepljenje Mandžurije od Sjedinjenih Američkih Država. Najteže im, izgleda, ide sa ratovima i vojskovođama.

"U Cerskoj bici se, kaže jedan brucoš, istakao Stevan Sremac. Napoleona su proterali na ostrvo Lezbos. A kada je trebalo da neki od njih napiše na koju funkciju je Napoleon izabran 1799. godine - odgovor je bio - izabran je za prvog čoveka", prepričava Stanimirović.

U nizu „mudrosti" akademci su tvrdili da je teoriju uslovnih refleksa utvrdio Arhimed, a modernu teoriju atoma Pavlov. U zemljišne knjige unose se genitalije (generalije) vlasnika. Atomska bomba bačena je na Hirošimu i Nadagaskar (Nagasaki), a umesto japanskog cara Hirohita, pisali su Mao Ce Tung i Kurosava! Pronalazač dinamita zvao se, a kako drugo nego Dinamit, a po nekima je to bio i Ajnštajn! „Najveći deo ovih zabeleški nastao je pre više od deset godina. Tada je fakultet, zarad socijalnog mira, upisivao mnogo više studenata, pa je i selekcija bila slabija. Sada ih je daleko manje, ali i dalje nema generacije i testa da ne zablista poneki biser. Dešava se i dobrim studentima da ih trema potpuno blokira, pa da pomešaju gradivo i izgreše elementarne stvari. Čak i u kvalitetnim radovima nekada ima kardinalnih grešaka!", nastavlja profesor.

Matija Nenadović je, tvrdi jedan student, bio solunski monah. Pokret reformacije uveo je Kelvin Klajn, a u severnoj Africi 429. godine državu su osnovali Kinezi. Semiramidine vrtove napravio je Herodot za Simonidu. U Prvom srpskom ustanku borili su se Karađorđe i Nemanja i to u bici na Neretvi! Vojno-administrativne oblasti u Vizantiji zovu se prerije, a Italija je u Prvi svetski rat ušla 1882. godine. „Balkanskog špijuna" napisao je Dušan Stojković, a štampu su izmislili, glavom i bradom - Bendžamin Frenklin, Pulicer i Gebels!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: