Ljajić: Nema separatizma u Sandžaku

Separatističke težnje nemaju podršku, ni uporište u Sandžaku, pogotovo ne sad kad "odnosi Srba i Bošnjaka nisu nikad bili bolji", kaže ministar Rasim Ljajić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 08.01.2012.

13:02

Default images

Ljajić ističe da će takav trend biti nastavljen i nakon izbora, kada će, uveren je, SDP formirati stabilnu lokalnu vlast sa strankom Sulejmana Ugljanina u svih šest opština u Sandžaku.

"Mislim da nikakave separatističke teženje u ovom trenutku nisu realne. One postoje, ali ne mogu da imaju političku, niti bilo koju drugu većinu u Sandžaku i to će ovi izbori sasvim sigurno i pokazati", rekao je Ljajić.

Separatističke težnje, smatra Ljajić, nisu mogle da budu realizovane ni devedesetih godina, "kada su imale apsolutnu podršku većinckog stanovništva u Sandžaku, a još manje je to moguće danas, kada međunarodna zajednica ne prihvata bilo kakvu novu promenu granica".

"Svaki zahtev za promenom granica doprineo bi zapravo novoj nestabilnosti, koju niko ne želi", istakao je Ljajić i dodao da u Sandžaku živi etnički izmešano stanovništo, za koje bi svaka destruktivna ideja značila katastrofu.

Ljajić smatra da je krajnje vreme da se svi kapaciteti usmere ka rešavanju ekonomskih i socijalnih problema u Sandžaku, koji su gorući, a ne da se energija troši na, kako je rekao, besmislene teze o ugroženosti, otvaranju ambasada po svetu, pravljenju Eldorada u Sandžaku...

"Od tih priča ljudi nemaju nikakve koristi. Naprotiv, pravi se ogromna i naprocenjiva šteta. Potencijali Sandžaka su poljopriverda, turizam i mala privreda, ali je za sve potrebna politička stabilnost. A tu stabilnost nismo imali upravo zbog određenih izjava i stalnih najava turbulencija od kojih na kraju ne bude ništa, osim što ostaje velika šteta za narod koji živi u Sandžaku", rekao je Ljajić i dodao:

"Prema tome, ja apsolutno isključujem svaku mogućnost, čak i teorijasku da bi takve opcije mogle ili da imaju većinu ili da budu na kraju i realizovane".

Ljajić, međutim, smatra da pojedincima odgovara da prave crnu sliku o Sandžaku, umesto da se govori o realnim problemima.

"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: