Putin i Medvedev odvojeno za Božić

Ruski patrijarh Kiril služio je božićnu liturgiju u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, kojoj je prisustvovao i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev sa suprugom.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 07.01.2012.

10:51

Default images

Patrijarh je u božićnoj poslanici vernike pozvao na milosrđe prema onima kojima je potrebna pomoć i poručio da svakodnevna "životna trka" ne treba ih ometa da slede Hristovo učenje.

Predsednik Medvedev čestitao je svim pravoslavnim vernicima praznik, navodeći da je to vreme radosti i nade, blagih misli, brige i o bliskim i o nepoznatim ljudima.
(Foto: Tanjug)
"Milosrđe, uzajamno uvažavanje, tolerancija, ljubav prema porodici, svom narodu i domovini - to su vrednosti koje leže u osnovi ljudske civilizacije. Vekovima ih iz pololjenja u pokoljenje prenose Ruska pravoslavna crkva i druge hrišćanske vere u našoj zemlji. Oni mnogo čine za jačanje građanskog mira i saglasja u društvu, njegovog moralnog ozdravljenja", poručio je Medvedev.

Pravoslavnim vernicima i patrijarhu Kirilu praznik je čestitao i premijer Vladimir Putin, koji je Božić dočekao u Spaso-Preobraženskom saboru u Sankt-Peterburgu. "Ovaj svetli praznik inspiriše ljude na blage namere i dobra dela", naveo je Putin, poručujući patrijarhu Kirilu da je uveren da će Ruska pravoslavna crkva pod njegovim rukovodstvom i dalje razvijati konstruktivnu saradnju s državnim i javnim institucijama.

Prema anketi Centra za istraživanje Jurija Levade, Božić u Rusiji slavi 65 odsto građana.

Putin: Priznajem, ovde sam kršten

Premijer Rusije Vladimir Putin otkrio je novinarima, po završetku liturgije u crkvi Preobraženja u Sankt Peterburgu, da je u tom pravoslavnom hramu tajno kršten kao beba.

"Ovo je posebna crkva za mene. Ovde sam kršten", rekao je sinoć Putin, koji je rođen 1952. godine u vreme vlasti Staljina, prenele su agencije.

Ruski premijer je objasnio da je krštenje obavljeno tajno i da su ga u crkvu doneli majka i komšinica, bez znanja njegovog oca koji je bio član Komunističke partije.

"Moj otac bio je član KP Sovjetskog Saveza. Bio je dosledan i strog čovek. Učinile su to krijući od njega. Ili su makar mislile da su to sakrile od njega", naveo je Putin i dodao da je opelo za njegove pokojne roditelje održano u istoj crkvi.

U božićnoj poruci građanima, Putin je pozvao crkvu da nastavi "razvoj konstruktivne saradnje sa državnim i javnim institucijama" u svim oblastima, uključujući "suzbijanje ekstremizma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: