Tadić iz Dečana poslao poruku mira

Predsednik Srbije Boris Tadić proveo je Badnje veče i Božić u manastiru Visoki Dečani, odakle je svim ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji uputio poruku mira.

Izvor: B92, Beta

Petak, 06.01.2012.

18:30

Default images

Predsednika Tadića dočekali su vladika raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira arhimandrit Sava Janjić, nakon čega se predsednik poklonio moštima Svetog Stefana Dečanskog, srednjovekovnog srpskog monarha pod čijim je ktitorstvom manastir građen između 1327. i 1335.

Predsednik Tadić je u Dečanima rekao da upućuje poruku mira u obraćanju narodu povodom najvećeg praznika mira, sa željom da ,,naš narod svuda gde živi uživa mir."

"To je ono što nam je trebalo u svim prethodnim vremenima, a iznad svega nam treba i za budućnost, za decu koja treba da postoje pod našim imenom u vremenu koje dolazi“, naglasio je Tadić.

"Upućujemo poruku mira svima, ne samo Srbima, već i Albancima, svim ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji, poruku mira i ljudima drugih vera, želeći da sve povežemo, a ne odustajući od našeg identiteta, vrednosti, naše crkve, verovanja, upravo verujući u mir“, podvukao je predsednik Srbije.

"To je ključna poruka u osvit Božića koju želim iz ove velike crkve da pošaljem, pored Svetog kralja Stefana Dečanskog“, dodao je on ističući da je ovaj manastir od posebne važnosti za naš narod.
Tanjug
Vladika raško-prizrenski Teodosije zahvalio se predsedniku što je i ove godine dočekao zajedno sa bratstvom i narodom Badnje veče i najradosniji praznik, rođenja Hrista.

"I pored mnogih nevolja, stigli ste u svetinju koja vam je sigurno u srcu“, rekao je on dodajući da je želja predsednika bila jača od svega drugog.
Takođe se zahvalio predsedniku na svemu što čini za Srpsku pravoslavnu crkvu i za narod na Kosovu i Metojiji.

„Svima nam je potrebno da budemo strpljivi i istrajni, ali i hrabri da ostanemo na svom putu, koji je uzak i tesan, na kojem moramo da nosimo svoj krst koji je određen našim vremom. To je Hristov put koji jedini vodi ka spasenju“, poručio je vladika Teodosije.

Manastir Visoki Dečani nalazi se u Metohiji i najveći je i najbolje očuvani srednjovekovni manastir u Srbiji, poznat, pored ostalog, i po freskama iz 14. veka.

Bratstvo manastira obavlja bogosluženja po tipiku Svete gore atoske, a pored moštiju Stefana Dečanskog, tu su pohranjene mošti još nekoliko svetaca.

U Dečanima danas žive isključivo Albanci, a manastir, njegovo bratstvo i ekonomiju obezbeđuju pripadnici italijanskog kontingenta Kfora.
Predsednik Tadić je prethodni put u manastiru Visoki Dečani boravio na Božić 2009.
Povodom Tadića posete manastiru, pristalice pokreta Samoopredeljenje protestovale su u centru Dečana, a potom i u Peći, pokušali su da blokiraju put, ali Euleks, Kfor i KPS nisu dozvolili veće ekscese.

Prilikom prolaska kroz centar Dečana, aktivisti Samoopredeljenja gađali su kamenicama automobile u koloni koja se kretala ka manastiru i jednim kamenom pogodili predsednikov automobil, rečeno je Tanjugu iz pratnje predsednika Tadića. Više kamenica je pogodilo vozila koja su bila u pratnji Tadića.

Kosovska policija potisnula je demonstrante iz centra Dečana i ulica koje vode ka manastiru kako bi oslobodila prolaz koloni automobila u kojoj je predsednik Srbije.
A pre polaska u Dečane Tadić je, u intervjuu ,,Večernjim novostima", izjavio je da će narednih nedelja tražiti podršku najuticajnijih zemalja sveta za svoj plan za Kosovo. Tadić je ocenio da je sasvim izvesno da će se nastaviti pritisci da Beograd odustane od rezolucije 1244 kako bi se pitanje Kosova izvuklo iz nadležnosti Ujedinjenih nacija.

"Plan se bazira na četiri ključne tačke: rešenje za sever KiM, koji nesumnjivo karakteriše drugačija realnost u odnosu na albansku dominaciju južno od Ibra, zaštita naših manastira i kulturnog nasleđa, zaštita imovine države i građana na Kosovu i posebne garancije za bezbednost i budućnost Srba koji žive u enklavama. Osnovni okvir ovog plana je ustavno rešenje kojim Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i istovremeno jasan stav svih najuticajnijih zemalja u međunarodnoj zajednici koje ne žele podelu KiM. Hoćemo da razgovaramo sa relevantnim međunarodnim činiocima u dobroj veri i sa željom, ne da problem gurnemo pod tepih, nego da istorijski konflikt Srba i Albanaca rešimo istorijskim kompromisom. Ukoliko se razgovori pokažu delotvornim, tada ću izaći sa detaljnim planom pred Skupštinu i građane. To je, pre svega, u našem interesu, jer ovaj problem ugrožava naš razvoj, ekonomiju, međunarodni ugled i položaj Srbije i našeg naroda. Ako ne idemo ka njegovom rešavanju, samo ćemo dalje zaostajati, a zaostajaće i čitav region zapadnog Balkana."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: