"Srbi sa severa KiM, pratite Vladu"

Većina poslanika veruje da Srbi sa severa KiM treba svoje postupke da usklađuju sa Vladom Srbije i da ,,ne potpadaju pod uticaj pojedinih stranaka".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.12.2011.

18:59

Default images

,,Srbi na Kosovu i Metohiji trebalo bi u tesnoj saradnji sa državom Srbijom da rešavaju probleme, a referendum koji su nagovestili kao mogućnost neće ih dovesti do rešenja", smatra šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

Ona je rekla da bi im taj put mogao oduzeti legitimitet da se predstavljaju kao neko ko jeste predstavnik lokalne vlasti.

Poslanici SPS smatraju da je referendum demokratski model izjašnjavanja koji se može primeniti, ali da treba utvrditi kakva se politička pozadina krije iza te najave i da li referendum može stvoriti neku političku korist ili štetu po interese Srbije.

Šef poslanika SPS-JS Branko Ružić mišljenja je da bi bilo logično i mudro da se o tome napravi konsenzus, kako to ne bi bilo zloupotrebljeno.

Na pitanje da li se iza najave referenduma krije motiv da se umanji šansa Srbije za sticanje kandidature za članstvo u EU, Ružić je odgovorio da ne želi da se bavi spekulacijama, ali da, ukoliko neko ne želi dobro svojoj državi, nije dovoljno politički zreo.

Predstavnik Jedinstvene Srbije Petar Petrović pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da slušaju Vladu Srbije i da se sa njom dogovaraju o svim potezima.

,,Nemojte da dođete pod uticaj stranaka koje misle da će na taj način postići političke poene", poručio je Petar Petrović.

Na pitanje da li iza namere da se sprovede referendum stoje opozicione stranke, on je odgovorio da ne može da tvrdi, ali da pretpostavlja da, verovatno, stoje pojedine stranke opozicije, koje na taj način žele da prikupe neke političke poene.

I Bajram Omeragić iz poslaničkog kluba manjina mišeljenja je da Srbi sa Kosova i Metohije treba da usklađuju svoje postupke sa Vladom Srbije.

On je rekao da Koalicija za evropski Sandžak podržava vladu u pregovorima sa Prištinom, kao i u njenim naporima da pronađe rešenje za Kosovo.

Poslanik SPO Aleksandar Jugović smatra da Srbi treba da poštuju odluke državnih organa, budući da primaju plate iz republičkog budžeta.

,,Lažnom patriotizmu i kontroli Srba na Kosovu od političkih stranaka koje čine sve da Srbija ne dobije status kandidata mora se prekinuti i država tome mora da stane na put", rekao je Jugović i naglasio da je Srbiji potrebna politika prema Kosovu "koja neće imati domino efekat i neće izazivati sukobe u regionu".

Poslanik LDP Bojan Đurić ocenjuje da je takva najava ,,finale pogrešne politike Beograda i logičan sled okolnosti".

,,Kada postavite barikade, to se uvek završi referendumom", rekao je Đurić.

Poslanik koalicije Preševska dolina Riza Halimi smatra da su tarife za polisu osiguranja enormno visoke i da razume nezadovoljstvo, ,,jer je da ta mera nepromišljena" i da već ima negativne efekte i na Preševsku dolinu, ali da je politizacija te problematike kontraproduktivna.

Radikali, pak, kažu da bi Srbima na severu pokrajine, da su ih kojim slučajem pitali za mišljenje pre izlaska sa tom idejom u javnost, savetovali da ne organizuju takav referendum.

Poslanik SRS Božidar Delić rekao je da Srbi na Kosovu treba da očuvaju jedinstvo i da ,,pritiskaju" državne organe kako bi ostvarili ono što žele, a to je da ostanu deo Srbije, u čemu će im SRS uvek pomagati.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić pre dva dana je najavio da postoji mogućnost da se na Dan državnosti Srbije - 15. februara na severu Kosova održi referendum na kome bi se građani izjasnili da li žele da prihvate kosovske institucije na severu pokrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: