"Dodik nije dobro pregovarao"

Pojedini funkcioneri i predstavnici stranaka Republike Srpske kritikuju predsednika Milorada Dodika da nije dobro pregovarao o formiranju Saveta ministara BiH.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.12.2011.

20:25

Default images

Predsednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić izjavio je danas da mu neka rešenja, koja su dogovorena na sastanku u Sarajevu, deluju kao da su se stranke iz Federacije BiH sporazumele "preko leđa" RS-a.

"Ovo što je juče dogovoreno u Sarajevu za mene je iznenađenje. Vreme će pokazati da li je postignut kompromis i konsenzus", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.
On je napomenuo da su, u suštini, svi pregovori teški i da nije lako postići kompromisna rešenja.

Lideri šest vodećih stranaka u BiH dogovorili su se juče u Sarajevu o formiranju Saveta ministara i politički dogovor o usaglašavanju tekstova zakona o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći.

Postignut je i dogovor o budžetu, na osnovu kojeg će biti omogućeno privremeno finansiranje u prva tri meseca naredne godine.
I Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je sporazum o formiranju Saveta ministara BiH “nepovoljan” po Republiku Srpsku i da je prethodnih 15 meseci “uzalud potrošeno vreme”.

“Jučerašnji dogovor pokazuje nesposobnost Milorada Dodika, lidera SNSD-a, kao glavnog pregovarača u ime RS-a, jer ona nije dobila četiri mesta koja joj pripadaju po Ustavu BiH i po rezultatima izbora. Jedno dodatno direktorsko mesto u nekoj od Agencija u BiH ne može biti zamena za ministarsku poziciju i očigledno je da je to Dodik kompenzovao na neki drugi način, za javnost nepoznat”, navodi PDP u saopštenju.

Ponavljaju da RS-u pripadaju četiri ministarska mesta i smatraju da o tome nije smelo biti kompromisa, jer su na sva mesta u parlamentu BiH koja pripadaju predstavnicima RS-a, i u Predstavničkom domu i u Domu naroda, izabrani predstavnici stranaka iz RS.
Osim toga, izgubljeno je mesto ministra spoljnih poslova BiH koje, navodi PDP, zbog “međunarodnog položaja i imidža RS-a, nije smelo drugi put zaredom pripasti predstavnicima bošnjačkog naroda”.
Zbog ovih razloga PDP smatra da je najveći gubitnik tog sporazuma Republika Srpska, saopšteno je iz te stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: