Tadić pomilovao Žarka Lauševića

Predsednik Srbije Boris Tadić pomilovao je glumca Žarka Lauševića, potvrđeno je za B92 u Predsedništvu Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2011.

08:32

Default images

Laušević je građanin Srbije, a Tadić je odluku o pomilovanju doneo juče.

Poznati glumac, koji je sada u Americi, više puta je osuđivan zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu u kome je ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19), a ranio Andriju Kažića 31. jula 1993. godine u Podgoričkom kafiću ,,Epl". .

Laušević je tada bio u društvu brata Branimira, koji je ispalio jedan metak, kojim nikoga nije pogodio.

Dva puta je osuđen na zatvorsku kaznu od četiri i po godine, a poslednjom presudom izrečenom u Podgorici osuđen je na 13 godina zatvora. U pritvoru je, do izricanja prvostepene presude, proveo četiri i po godine, pa mu je, prema važećoj presudi, ostalo da odsluži još osam i po godina.

Komisija za pomilovanje Republike Srbije u septembru je predsedniku Tadiću uputila preporuku za pomilovanje.

Republički tužilac je svojevremeno odložio izvršenje zatvorske kazne a za Lauševićem je istovremeno povučena poternica koja je za njima bila raspisana.

Republički tužilac je svojevremeno odložio izvršenje zatvorske kazne, a za Lauševićem je istovremeno povučena poternica koja je za njim bila raspisana.

Na ovu vest su reagovale porodice ubijenih, koje su, kako su izjavili za podgoričkeTV Vijesti, razočarane ovim činom srpskog predsednika.

,,Tek mi je bio došao iz vojske, sve vereme je bio na ratištu - '91 je pošao, '93 je došao iz vojske i '93 godine mi je poginuo... nakon šest meseci. I kako ću da reagujem!?", zapitala se Ilinka Vučinić, majka ubijenog Radovana.

,,Ipak je oduzeo dva ljudska života, mog brata i pokojnog njegovog druga Radovana Vučinića. Ovo je stvarno tužno i tragično da se u jednoj državi osuđeni potražuje za ostali deo izricanja presude, a u drugoj državi mu se, i to aktuelni predsednik Srbije. Žalosno je ako se ovako dodeljuju trofeji i nagrade, i nekome se daju titule junaka i hajduka, što bi rekli na prostorima Crne Gore, sa ubistvima nedužnih mladića", rekao je za TV Vijesti Nebojša Pejović, brat ubijenog Dragora Pejovića.

Laušićeva autobiografija ,,Godina prođe, dan nikada" predstavljena je 29. novembra, a za samo mesec dana prodata je u više stotina hiljada primeraka. Pročitajte i recenziju knjige na stranicama Kulture.

Žarko Laušević je u julu 2009. godine bio uhapšen u SAD zbog boravka u toj zemlji bez emigrantske vize. Nakon što je par meseci proveo u pritvoru, sud u Njujorku doneo je i definitivnu odluku da se Žarku Lauševiću dopušta ostanak u SAD, jer mu tamo živi porodica.

Poznati glumac živi u SAD od kraja 1999. godine.

Fila: Velika satisfakcija za Lauševića, pozdravljam odluku

Beogradski advokat Toma Fila, koji je glumca Žarka Lauševića branio u postupku pred crnogorskim sudom tokom devedesetih, pozdravio je odluku predsednika Tadića o pomilovanju njegovog bivšeg klijenta, istakavši da je to velika satisfakcija za Lauševića.

,,Ovo je velika satisfakcija za Lauševića, koji je godinama trpeo posledice jedne pogrešne presude crnogorskog suda i ja sam veoma zadovoljan odlukom predsednika Tadića", rekao je Fila.

Fila je kazao da ova odluka obavezuje samo Srbiju, pošto je Laušević srpski državljanin, a da Crna Gora može da bude ,,zadovoljna ili nezadovoljna, može i ne mora da raspiše poternicu za njim".

On je rekao da nije u kontaktu sa glumcem, koji godinama živi i radi u Americi.

Lauševićeve kolege pozdravile odluku o pomilovanju

Kolege i prijatelji glumca Žarka Lauševića pozdravili su odluku predsednika Srbije Borisa Tadića o pomilovanju Lauševića, ocenivši da je ona došla u pravo vreme.

Reditelj Darko Bajić ocenio je da je odluka došla u pravo vreme i da će doprineti rešavanju situacije u kojoj je Laušević već 18 godina.

Ova odluka, kao i knjiga koju je Laušević napisao, korak su ka tome da se posle 18 godina reši ovaj slučaj, a nadam se da će odluka predsednika Tadića podstaći i sudstvo u Crnoj Gori da reši ovo pitanje, rekao je Bajić Tanjugu.

Lauševićev kolega glumac Branislav Lečić smatra da je odluka o pomilovanju došla u pravo vreme.

,,Ova tragedija dugo traje. Mislim da je svima jasno da je reč o nesrećnom slučaju i da je to što se desilo strašno ne samo za Lauševića, koji je na robiji ceo život, već i za te mlade ljude", rekao je Lečić.

,,Mislim da je to dobra odluka, koja će i njemu i njegovoj porodici i svima koji su učestvovali dati šansu da podvuku crtu", dodao je Lečić.

Sa njima se slaže i Gordan Kičić, koji je kratko ocenio da je odluka o pomilovanju sjajna vest.

Dramaturškinja Borka Pavićević, koja je u više prilika sarađivala sa Lauševićem, pozvala ga je da nakon ove vesti dođe i odigra predstavu u Srbiji. Ona je za B92 rekla da je, sumiranjem unutrašnjeg, u "svojoj knjizi on izvršio obračun sa sobom".

Tadić za sedam godina pomilovao 190 zatvorenika

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović pozdravila je odluku o pomilovanju Žarka Lauševića, ocenivši da je sud u Podgorici Lauševića prestrogo osudio izričući mu presudu od 13 godina zatvora za prekoračenje nužne odbrane.

Ministarstvo pravde je dalo pozitivno mišljenje o molbi Lauševića nakon što je takav stav zauzeo i Viši sud u Beogradu, rekla je Malovićeva.
Osnov za traženje pomilovanja u Srbiji, kako je navela, bio je bilateralni sporazum između Srbije i Crne Gore koji predviđa da osuđeni izdržava kaznu u zemlji čiji je državljanin.

Prema Zakonu o pomilovanju i Zakonu o nadležnostima predsednika Srbije, predsednik države je jedino lice nadležno da, pod detaljno navedenim uslovima, izriče pomilovanja pravosnažno osuđenim osobama.

Predsednik Srbije Boris Tadić dao je od 2004. godine ukupno 190 pomilovanja osuđenima za krivična dela.

Molbu za pomilovanje nadležnom sudu podnosi osuđeni, a mogu je podneti i njegov zakonski zastupnik, bračni drug, brat, sestra, usvojilac, usvojenik, hranilac ili staralac osuđenog lica, dok je po službenoj dužnosti može podneti i ministarstvo pravde, ali tek po pravosnažnosti presude.

Sud molbu dostavlja Ministarstvu pravde Republike Srbije zajedno sa svojim mišljenjem o opravdanosti molbe.

Ako se podnosilac molbe pozvao na izvesne činjenice ili okolnosti koje mogu biti od uticaja na odlučivanje, sud će pre dostavljanja molbe izvršiti njihovu proveru i izveštaj o tome zajedno s molbom dostaviti Ministarstvu pravde.

Ministarstvo pravde može da zatraži od državnih organa podatke potrebne za odluku po molbi.

Kad razmotri i oceni navode u molbi ministar pravde dostavlja molbu, zajedno sa svim spisima i svojim mišljenjem predsedniku Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

475 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: