Usvojen državni budžet za 2012.

Skupština Srbije usvojila je državni budžet za 2012. za koji je glasalo 128 poslanika vladajuće većine. Predstavnici opozicije nisu prisustvovali sednici.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2011.

07:20

Default images

Poslanici su u četvrtak, u 19h glasali za budžet, i ovom sednicom je završeno jesenje zasedanje parlamenta.

Skupština je prihvatila i predlog Vlade Srbije da budžet za narednu godinu stupi na snagu ranije nego što je za taj akt predviđeno da bude -osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Pre glasanja, oko 16 sati, u Dom Narodne skupštine došli su predstavnici Vlade Srbije, kako bi odgovarali na pitanja poslanika.

Sednica je imala buran početak.

Poslanici Liberalnodemokratske partije i Demokratske stranke Srbije napustili su skupštinsku salu, nezadovoljni što u parlamentu na njihova pitanja neće odgovarati premijer Mirko Cvetković, već samo tri ministra, Predrag Marković, Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović.

Na početku popodnevnog rada, poslanik LDP-a Ivan Andrić kazao je da nedolazak ministara koji bi mogli da odgovore na pitanja poslanika pokazuje "sliku vlasti". On je optužio premijera da je prethodnog dana dva puta slagao, prvi put o poslovanju železnice, a drugi put kada je rekao da će odgovarati na pitanja poslanika, a zatim je rekao da LDP neće učestvovati u cirkusu. Nakon toga, poslanik DSS Vladimir Milentijević optužio je vlast da je izdala Kosovo i da zato ne čudi što je u sali samo troje ministara koji ne mogu da odgovaraju na pitanja poslanika.

"Sto jedan put vas sram bilo, jer ako ste četiri godine posvetili kandidaturi za EU i očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije, a sve ste to izneverili, prokockali, slagali i nije čudo što vas je samo troje iz Vlade koji treba da daju odgovor zašto ste izdali Kosovo i to učinili mimo zakona i Ustava i rezolucija", rekao je Milentijević.

Poslovnikom o radu Skupštine predviđeno je da premijer i ministri svakog poslednjeg četvrtka u mesecu u parlamentu odgovaraju na pitanja poslanika.
Tanjug
U skladu sa Zakonom o Narodnoj skupštini, kraj jesenjeg zasedanja bio je obeležen intoniranjem himne ,,Bože pravde" i prisustvom garde Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine.

Na kraju zasedanja uz tonove himne i svečanu atmosferu usledila je novogodišnja čestitka predsednice skupštine.

Kolegama iz skupštine predsednica se zahvalila na uspešnoj saradnji i, kako je rekla, unapređenju parlamentarizma i podsetila da će posle praznika uslediti aktivnosti vezane za izbore. "U Novoj godini želim svim građanima mnogo sreće i zdravlja. Želim im da žive što bolje od svog rada", rekla je Slavica Đukić-Dejanović Poslanici su glasali i o predloženim zakonima o budžetskom sistemu, o akcizama, o porezu na dobit pravnih lica, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o javnim putevima, o bezbednosti saobraćaja na putevima i o Fondu za zaštitu životne sredine.

Glasalo se i o izmenama Zakona o krivičnom postupku i o sudskim taksama, o dopunama Zakona o uređenju sudova i o javnom tužilaštvu. Cilj tog seta pravosudnih zakona je da obezbede preciziranje nadležnosti u vezi s predlaganjem i raspodelom budžetskih sredstava između Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Ministarstva pravde.

Usvajanje budžeta za sledeću godinu, za razliku od prethodnih, nije bilo neizvesno, budući da su podršku tom najznačajnijem finansijskom aktu ranije najavile sve stranke vladajuće većine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: