Bus plus sistem od 1. februara

Novi elektronski sistem naplate karata u javnom gradskom prevozu počeće da funkcioniše od 1. februara 2012. godine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.12.2011.

16:14

Default images

Beograđani će od tada moći da koriste samo neku od četiri vrste elektronskih karata za vožnju, najavili su danas predstavnici "Bus plus" sistema i Direkcije za javni prevoz.

"Bus plus" sistem podrazumeva uvođenje personalizovanih karata kao zamenu za dosadašnje markice, zatim nepersonalizovane i papirne elektronske karte, kao i papirne karte za jednu vožnju koje će moći da se kupe samo kod vozača.

Izdavanje personalizovanih elektronskih karata počelo je u avgustu, do danas ih je izdato skoro 300.000. Beograđani koji tek treba da ih izvade mogu to da učine na nekom od 50 šaltera, među kojima su oni u GSP-u, poslovnicama Telekoma i 30 šaltera na trećem spratu Beograđanke.

Oni koji nisu uspeli da izvade personalizovanu elektronsku "Bus plus" kartu, moći će to da učine u januaru, jer će se obične markice za prevoz prodavati i koristiti sve do 1. februara.

Personalizovane elektronske karte građani će moći u januaru da dopune poput kredita za mobilni telefon na 800 mesta u gradu, među kojima su kiosci Future, Štampe i razne druge prodavnice.

Građani će na tu karticu uplaćivati iznos cene markice koju koriste i moći će da se voze ceo mesec, kao i do sada, s tim da će biti u obavezi da kada uđu u vozilo javnog prevoza overe tu kartu.

Nepersonalizovane plastične i papirne karte moći će da se kupe od sredine januara, a građani će moći da uplaćuju na njih novac za vožnju od 25. januara, najavio je menadžer "Bus plus" sistema Veljko Vlahović.

On je objasnio da će korisnici na nepersonalizovanu elektronsku kartu moći da uplaćuju željenu sumu novca, a da će im se, kada overe kartu na automatu u autobusu, za jednu vožnju skidati iznos cene jedne pojedinačne karte od 60 dinara.

Papirna elektronska karta je takođe nepersonalizovana, razlikuje se od prethodne, jer korisnik na nju može da uplati najviše 500 dinara kredita, a kada se izvadi košta 40 dinara i važi tri meseca.

Vađenje personalizovane i nepersonalizovane kartice košta 250 dinara, ali one važe tri godine.

Četvrta vrsta karata su one za jednu vožnju koje će moći da se kupe isključivo kod vozača, s tim da korisnik neće dobiti kartu, već fiskalni račun kao potvrdu da je platio vožnju, kaže Vlahovć.

Validatori za očitavanje karata već su ugrađeni u sva vozila, osim u nove španske tramvaje, a putnici će se "čekirati" tako što će približiti karticu na dva - tri centimetra od uređaja, rekao je Vlahović i dodao da oni koji plate vožnju kod vozača ne overavaju kartu.

Direktor direkcije za javni prevoz Zoran Šarac pozvao je Beograđane da u što većem broju izvade nove peronalizovane karte, jer je velika verovatnoća da će cena markice za prvu i drugu zonu od 1. januara biti ista.

Šarac je rekao da će, ako Gradsko veće u četvrtak, 29. decembra, usvoji odluku, biti ukinuta razlika u ceni markice za prvu i drugu zonu, ističući da će to važiti samo za one koji koriste markicu.

Cena pojedinačne karte za drugu zonu i dalje će biti veća nego cena u prvoj zoni, rekao je Šarac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: