Budžet za 2012. socijalno odgovoran

Skupština je završila načelnu raspravu o Predlogu budžeta za narednu godinu, a sednicu će nastaviti sutra razmatranjem izmena seta pravosudnih zakona.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.12.2011.

13:58

Default images

Rasprava je trajala osam časova, a predloženi budžet, zajedno sa pratećim zakonima, poslanici su razmatrali kao prvu tačku dnevnog reda nove, šeste sednice u okviru jesenjeg zasedanja.

Poslanici vladajuće koalicije su najavili da će podržati vladin predlog budžeta, dok je osnovna primedba opozicije bila da je on posledica loše ekonomske politike.

Premijer Mirko Cvetković je izjavio da je u predlogu budžeta za 2012. ugrađena socijalna odgovornost, ali i elementi reformskih procesa.

Cvetković je ukratko rekao, predstavljajući Predlog zakona, da je on pripreman u uslovima usporenog privrednog rasta, odnosno u uslovima krize u evrozoni. On je podsetio da su budžetom na republičkom nivou predviđeni prihodi od 750 milijardi dinara, rashodi od 890 milijardi i deficit od oko 140 milijardi, koji će biti najvećim delom finansiran iz zaduživanja.

Prema njegovim rečima, skoro celokupan iznos deficita biće iskorišćen za kapitalne investicije, kao i podsticaj domaće tražnje radi podizanja privredne aktivnosti u Srbiji.

Takođe, predviđena su i sredstva za povećanje plata i penzija za ukupno 5,5 odsto, pri čemu će sklađivanje biti izvršeno dva puta – u aprilu i oktobru.

Usvajanje predloženog budžeta za 2012. godinu, za razliku od prethodnih godina, ne bi trebalo da bude neizvesno, budući da su podršku tom najznačajnijem aktu najavile sve stranke vladajuće većine.

Glatko usvajanje budžeta

Za razliku od prethodnih godina, ovaj put SVM se odmah izjasnio da će podržati budžet s obzirom da nema primedbe na strukturu budžetskih sredstava predviđenih za Vojvodinu.

Poslanik SVM Balint Pastor je u skupštinskoj raspravi istakao da je SVM prethodnih godina imala primedbe na sredstva za Vojvodinu, ali da to ovog puta nije slučaj i da su tome, pored ostalog, doprineli razgovori sa predstavnicima Ministarstva finansija pre nego što je Vlada Srbije usvojila budžet.

Vojvodini za prethodnih pet godina, kako je rekao, nije doznačeno oko 64 milijarde dinara koliko je minimalno trebalo da dobije po Ustavu Srbije.
Tanjug
"To znači da je iz tih sredstva Vojvodina ili Srbija mogla da izgradi oko 60 kilometara auto puta, da izgradi oko 20-tak zgrada Narodnog pozorišta u Subotici, kao i oko 120 zatvorenih bazena na teritoriji Vojvodine. Radi se o tome da je Vojvodina prethodnih pet godina u velikoj meri opljačkana i da je Ustav prekršen svih ovih prethodnih godina", rekao je Pastor.

On je dodao da je prethodnih godina za Kosovo i Metohiju "otišlo" oko 50 milijardi dinara, a da su ta sredstva, za razliku od Vojvodine, u velikoj meri bila realizovana.

"Predlog budžeta za narednu godinu odgovara ustavnom minimumu za Vojvodinu. Postojao je još jedan uslov, a on se tiče poljoprivrede. Veoma je dobro što su ovim predlogom predvidjene subvencije za poljoprivredne proizvodjače i u narednoj godini", istakao je Pastor.

On je napomenuo da je za SVM veoma značajno da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, da je zbog toga najvažnije da vlada i parlament do tada nesmetano funkcionišu i da SVM želi da pruži šansu Vladi Srbije da uradi sve status kandidata bude realan.

"To ne bi bilo moguće kada ne bismo usvojili budžet i kada bismo bili u situaciji privremenog finansiranja, što bi značilo raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora", kazao je poslanik SVM, dodajući da se nada da će Vlada Srbije to iskoristiti i ispuniti sve kriterijume za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Za budžet je i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Poslanica te stranke Aleksandra Jerkov kaže da je LSV zadovoljna jer je ispoštovano da Vojvodina dobije ustavno zagarantovana sredstva od sedam odsto.

Ona je ipak dodala da i dalje postoje nelogičnosti i nepravilnosti u finansiranju Vojvodine, jer finansiranje te pokrajne i dalje zavisi od sredsatva iz budžeta. Zato će kako kaže osnovni zadatak LSV u narednoj godini je usvajanje Zakona o finansiranju nadležnosti Autonomsne pokrajne Vojvodine kojim će se omgućiti da ona ima "izvorne nadležnosti".

Dinkić: Budžet kratkog daha zbog izbora, ali glasamo za

Tanjug
I Mlađan Dinkić i njegov URS će glasati za predloženi budžet za 2012. gidinu, ali isključivo da bi se obezbedila isplata plata i penzija i sredstva lokalnim samoupravama.

Dinkić je novinarima u parlamentu, u kome je u toku rasprava o predloženom zakonu o budžetu, rekao da je budžet tehnički, da nije rađen sa ambicijom da traje čitavu godinu i da bi trebalo da bude izmenjen čim se formira nova vlada. Iznoseći kritike na predloženi tekst zakona, Dinkić je, pored ostalog, rekao da je izlišno bilo i praviti analizu budžeta, a da se stanje javnih finansija "približava raspadu".

"Javni dug veći je od 45 odsto, a Ministarstvo finansija nema ideju kako da ga zaustavi. Najgore je to što u ovoj godini jedan deo vlade nije ni bio svestan koliko se ne radi i nisu ni pokušali da se nešto promeni", smatra Dinkić.

Prema njegovim rečima, parlamentarni izbori će biti ubrzo raspisani i zato i nema smisla da se daju bilo kakvi predlozi, a oni koji vode finansije su svakako nezainteresovani.

"Što pre bude formirana nova vlada to će biti bolje. Jedina pozitivna stvar po kojoj ću pamtiti ovu godinu je u vezi sa Novakom Djokovićem i našim sportistima", rekao je Dinkić.

On smatra da je vlada izgubila kontakt sa gradjanima i da ovu godinu treba što pre zaboraviti.

Lider URS je rekao i da je potrebna nova vlada, ne samo po ljudima, već i po politici.

Opozicija protiv

Poslanik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić izjavio je da je predloženi budžet za 2012. godinu loš i da ga ta stranka neće podržati, kao što to nije uradila ni sa prethodnim budžetima.

Đurić je novinarima u republičkom parlamentu rekao da je predlog budžeta logičan epilog situacije u kojoj Srbija u drugi talas ekonomske krize ulazi bez, kako kaže, ministra finansija.

On je dodao da će rezultat primene budžeta biti porast javnog duga i ubacivanje velikih sredstava u javna preduzeća, a da će ceh za to biti ispostavljen narednoj vladi.

Đurić je naveo da je premijer Mirko Cvetković prilikom obrazlaganja predloženih budžetskih rešenja propustio da podnese "završni račun svoje četvorogodišnje vladavine".

DSS takođe kritikuje budžet za 2012. godinu, jer smatra da on nije realan. Poslanik DSS-a Slobodan Samardžić rekao je u skupštinskoj raspravi da je predloženi budžet “sredstvo” za manipulaciju javnosti i da je “ideološka projekcija”.

Samardžić je izrazio sumnju da će u 2012. godini biti ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto, podsetivši da je na to upozorio i Fiskalni savet.

U prilog tvrdnji da budžet ne odgovara stvarnosti, Samardžić je naveo da će biti teško ostvariti rast poreskih prihoda za tri odsto, budući da proizvodnja i potrošnja stalno padaju.

“Vladi nije do realnosti, njoj je više do ideološke projekcije kojoj danas prisustvujemo”, rekao je Samardžić.

Samardžić je Vladu Srbije kritikovao i što je i ove godine kasnila sa dostavljanjem budžeta parlamentu.

Poslanik SNS Jorgovanka Tabaković istakla je da je predlog budžeta za narednu godinu loš, posebno zbog toga što je "više od njegove polovine namenjeno otplati kredita".

"Od koje privrede i gradjana misle da namaknu sredstva za naplatu stranih kredita koji su porasli sa 26 milijardi dinara na 38,8 milijardi kada nisu ostavili ni jednu granicu zaduživanja", rekla je Tabaković novinarima u parlamentu.

Ona je navela da ne razume da li je vlada koja je parlamentu uputila takav predlog budžeta "vlada koja živi u Srbiji i shvata situaciju u kojoj se zemlja nalazi".

Tabaković je ocenila i da će deo novca iz budžeta "ići u svrhe dobijanja izbora, ali ne putem očiglednog zapošljavanja u državnim organima već preko formiranja fondova kojim će se privremeno finansirati agronomi, veterinari i svi oni koji treba da kažu da vlada misli na gladne".

Ona je istakla da budući da je sledeća godina izborna taj budžet neće potrajati, ali da pored toga nije dobro što je poslanicima ostavljeno malo vremena da se s njim upoznaju.
Velimir Iliæ (Beta, arhiva)
Lider Nove Srbije Velimir Ilić oštro je kritikovao predloženi državni budžet za 2012, ocenjujući da je neozbiljan i da je izborni.

"Vi ćete doneti izborni budžet, da ono malo crkavice što imamo potrošite do izbora, a onda kud koji mili moji", kazao je Ilić u skupštinskoj raspravi o predloženom državnom budžetu za iduću godinu.

Ilić je naveo da taj predlog treba povući i ići na privremeno finansiranje do izbora posle kojih bi, naveo je, ozbiljna vlada napravila ozbiljan budžet.

"Ovo je vaš izborni budžet, loš je i nema nikakvu perspektivu za zapošljavanje i investicije", poručio je Ilić.

On je ocenio da vladajuća koalicija predlogom budžeta nagoveštava da nema para za investicije, a Vladu Srbije je optužio da milione evra troši nenamenski u trenutku kada se zemlja bori da preživi,
kada hiljade građana ne može da plati struju i osnovne obaveze.

Lider NS je kazao da Vlada Srbije posle četiri godine mandata ništa nije uradila, da je uništila putarske i građevinske firme, ojadila preduzeća privatizacijom, kao i da je cena njene vlasti izuzetno skupa za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: