Tokom protesta uhapšen Đurčanj

Mađarska policija oslobodila je bivšeg premijera Ferenca Đurčanja i više poslanika, koje je privela tokom demonstracija protiv vladine politike u Budimpešti.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

15:11

Default images

Među privedenima je i lider socijalista Atila Mesterhazi.

Đurčanj, koji je sada nezavisni poslanik i predsednik Demokratske koalicije (DK), priveden je sa ostalim opozicionim poslanicima iz partija opozicionih socijalista i zelenih i s njihovim simpatizerima tokom demonstracija u organizaciji zelenih.

Nakon što su proveli oko jedan sat u policiji, privedeni poslanici su pušteni na slobodu, rekao je poslanik LMP-a Peter Silađi i dodao da protiv njih nije pokrenuta istraga.

"Držali su nas u jednom hodniku, a potom su nas pustili na slobodu", rekao je Đurčanj.

Iako se okupilo stotinak ljudi, oni su uspeli da naprave lanac i blokiraju ulaz na parkiralište mađarskog parlamenta, javlja izveštač agencije Frans pres.

Poslanici i simpatizeri opozicionog LMP-a organizovali su današnje demonstracije ispred parlamenta protiv vlade konzervativnog premijera Viktora Orbana u nastojanju da blokiraju usvajanje više zakona koje smatraju antidemokratskim.

"Fides će zacementirati svoju vlast 23. decembra, dan pred Božić. Vlada će progurati zakone, od kojih je svaki opasnost po demokratiju", rekla je portparolka LMP-a Ana Kovač agenciji Frans pres.

Parlament, u kojem Fides ima dvotrećinsku većinu, raspravlja o više zakona, uključujući izborni zakon i zakon o finansijskoj stabilnosti.

Fides takođe očekuje usvajanje zakona kojim će vlada imati veći uticaj na centralnu banku, jedinu instituciju koja je sada nezavisna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: