Kako će se lečiti oboleli od raka?

Citostatika petfuorouracila, osnovnog leka za lečenje brojnih karcinoma, ponestaje na tržištu Srbije.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

19:16

Default images

U Institutu za onkologiju i radiologiju ovog citostatika ima samo za još desetak dana.

Više od mesec dana u Srbiji postoji problem nedostatka određenih citostatika.

"Prvenstveno se radi o petfluorouracilu, stožernom citostatiku za lečenje malignih tumora digestivnog trakta, znači organa za varenje, gde je on stožerni lek, on se upotrebljava i primenjuje u lečenju kod pacijentkinja sa karcinomom dojke, karcinoma pluća", rekla je Suzana Vasović, pomoćnica direktora za medicinska pitanja.

Do skora su tri proizvođača snabdevala ovim lekom tržište Srbije.

"To su bili Habit farm i Teva, koji su nas ranije snabdevali, ove godine nisu u drugoj polovini godine mogli da isporučuju lekove, praktično sad imamo samo jednog proizvođača - Sandoza, koji očigledno ne može da podmiri potrebe", kaže Tatjana Tomić, načelnica Apoteke.

"Mi imamo potpisane ugovore, kao i velika većina zdravstvenih ustanova, međutim dobavljači ne mogu po tim ugovorima da postupe. U ovom trenutku nema najave kada će proizvođač isporučiti nove količine. Možda će trebati i par meseci."

"Lek je ralativno jeftin. Problem je njegova proizvodnja. Znači nije problem da ga neko nije nabavio, kupio, pokrenuo procedure za njegovu nabavku, već je problem što je proizvodnja ovoga leka u opadanju, firme koje su ga proizvodile prestaju to da čine, jer se radi o jeftinom leku, koji očigledno nije interesantan za farmaceutsku industriju", rekla je Suzana Vasović.

Pacijenti su zabrinuti. U Institutu kažu da će kod svih bolesnika kod kojih to bude moguće petfluorouracil biti zamenjen kapacitabinom, mnogo skupljim citostatikom, ali to neće biti moguće kod svih oboljenja. U Institutu očekuju brzu podršku Fonda za zdravstveno osiguranje.

"Verovatno će se petfluorouracil naći na D listi lekova. Dosad nije bio, bio je samo na B, znači da će taj lek moći da se kupi i nabavi kao neregistrovan. Međutim, za to postoji jedna određena zakonska procedura da bi se lek uvezao, tako da će verovatno jedno mesec dana biti problema", kaže Tatjana Tomić, načelnica Apoteke.

Svih ostalih lekova u Institutu ima u dovoljnim količinama. Iz RFZO poručuju da preduzimaju mere da se problem što pre reše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: