Održano ročište o Titovoj imovini

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu održano ročište ostavinske rasprave o imovini Josipa Broza Tita i na 379 strana predstavljen spisak njegove imovine.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

14:46

Default images

Na ročište u Prvi osnovni sud došli su Titovi unuci - Joško i Zlatica, a njegova supruga Jovanka, sin Miša, kao ni unuci Svetlana i Edvard nisu došli. Josip Broz Tito ima šestoro naslednika - sina Mišu i ženu Jovanku, kao i četvoro dece njegovog pokojnog sina Žarka (Joško, Zlatica, Svetlana i Edvard).

Sledeće ročište zakazano je za 17. februar, a advokati naslednika tražili su da im se do tada omogući uvid u spiskove poklona iz Muzeja istorije Jugoslavije, kao i u registre fotografija, garderobe, knjiga i nakita.

Titov unuk Joška Broz rekao je novinarima, nakon ročišta koje je trajalo 20 minuta, da među naslednicima nema nesuglasica i da svi žele da sačuvaju istorijsku uspomenu na Tita, a ne da traže ekonomsku korist.

"Važno nam je samo da sačuvamo istorijsku uspomenu na našeg dedu i da imamo nešto što je ostavio iza sebe, ostalo država neka čuva šta njoj sleduje", kazao je Joška i dodao da je dosta stvari koje su Titovo vlasništvo rasprodate, pokradene i izgubljene.

Joška Broz je kazao da sa svake izložbe u muzejima nestane neki predmet u vlasništvu njegovog dede i dodao da bi voleo da nasledi Titovu svečanu uniformu sa kopijama ordenja.

U sud je do sada pristigao samo jedan spisak Titovih stvari, na čak 379 strana. Međutim, naslednici traže da vide i spiskove poklona, kao i registre fotografija, garderobe, knjiga i nakita. Joška Broz sumnja da će dobiti sve što im pripada, najviše zbog toga što je veliki broj Titovih stvari nestao. Kao primer navodi sat marke FILIP PATEK

"Sat koji je kupio 1945. godine za 2.055 švajcaraca prodat je 201.1 posle krađe, najskuplji sat na svetu 3 miliona i 85 hiljada", kaže Joška Broz.

"Ako ne bude moglo da se pronađe, tužićemo državu jer je ukradeno sa izložbe", rekao je Poetronijevic, pravni zastupnik Joške Broza.

Ovo je jedan od 21 sata, koliko ih je nestalo sa izložbe u februaru 2005 i koji nikada nisu pronađeni. U Muzeju Jugoslavije kažu da je zbirka kojom upravljaju brojala oko 200.000 eksponata, ali da je u toku njena revizija, pa će se tačan spisak znati do kraja godine. U međuvremenu je Jovanka Broz tražila da se iz ostavinske rasprave izuzmu njene lične stvari. Titova udovica se nije pojavila na sudu, ali je poslala advokaticu, koja kaže da se Jovanka nada pravdi –više od 4 decenije nakon smrti muža

"Da dočeka ono što i svaki građanin ove zemlje da ostvari svoje pravo, ja mislim da joj to pripada, a da će sud konačno to učiniti", rekla je Bojana Pavlović Sarić, pravna zastupnica Jovanke Broz.

Ostavinska rasprava između naslednika Josipa Broza Tita počela je 14. decembra 1983. godine, a nakon više od dve decenije, prvo ročište je održano krajem prošlog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: