"Mi smo svetlosnu godinu od Evrope"

Lider LDP Čedomir Jovanović traži hitnu promenu kosovske politike. Društvo se više ne sme lagati. Nemamo šta da tražimo u 21. veku sa Rezolucijom 1244.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

22:38

Default images

Hitno nam je potrebna nova tačka oslonca u kosovskoj politici. U prvom koraku kao ideja, a zatim kao koncept, koji bi privukao ljude, menjajući samim tim orijentaciju zemlje. Samo se na taj način može zaustaviti slobodni pad u kojem se nalazimo 22 godine.

Od Gazimestana, sa kojeg smo navodno krenuli da tražimo sebe i Srbiju, do agonije na kosovskim barikadama, koje danas dele ono što je od nas i Srbije preostalo posle decenija gluposti i beskrupuloznosti.

Očekujete li da dobijemo kandidaturu u martu?

- Mi smo društvo koje je svetlosnu godinu daleko od načina na koji se u Evropi razmišlja i radi. U međuvremenu su naši lideri, prikrivajući sopstvenu odgovornost za neuspeh u evrointegracijama, umesto evropskog orijentira sebe pretvorili u antievropski front. Pošto prethodno raščistimo da li tu Evropu želimo ili ne, moraćemo da je konačno stvorimo ili uništimo kao opciju za Srbiju. U međuvremenu smo izgubili pravo da bilo šta od te Evrope očekujemo.

Predsednik Tadić odbija vašu ideju ”Preokreta”. Da li je time isključena mogućnost i predizborne i postizborne koalicije DS i LDP?

- To nije pitanje našeg političkog komfora, nego potreba zemlje. Upravo zbog toga ne možemo modernu Srbiju graditi na truloj dasci, što je jedini ispravan opis trenutne DS politike. Nastavićemo posao započet ”Preokretom”. Radimo na programima koji bi sledećoj vladi omogućili realizaciju ideje preokreta kroz afirmisanje pravne države jakih institucija, tržišne ekonomije zasnovane na privatnoj, a ne državnoj inicijativi, novu socijalnu politiku, reformu zdravstvenog, obrazovnog, penzionog sistema... Oni nas konfrontiraju sa politikom DS, koja je izvor populističkih fraza kojima se danas anestezira Srbija da bi se sutra delila između Tadića i Nikolića.

Ceo intervju možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: