Tadić se sreo sa Srbima iz regiona

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je s predstavnicima Srba iz regiona o razvoju dobrosusedskih odnosa i unapređenju položaja srpskih zajednica.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

17:22

Default images

Tadić je istakao da je Srbija svesna svoje odgovornosti u očuvanju nacionalnog identiteta i ponovio da Srbi treba da budu lojalni građani država u kojima žive. Predstavnici Srba iz regiona izrazili su razumevanje i podršku za napore Srbije da se situacija na Kosovu reši kroz dijalog i mirnim putem.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Republici Hrvatskoj Milorad Pupovac i predsednik Socijalističke narodne partije u Crnoj Gori Srđan Milić.

Predstavnici Srba iz regiona su pozdravili odluke sa današnje sednice Saveta Republike Srbije za odnose sa Srbima u regionu da se smanje konzularne takse kod primanja u državljanstvo Srbije i otpusta iz državljanstva i kao dobar korak ocenili projekat Ministarstva prosvete o dodeljivanju stipendija Srbima iz susednih zemalja.

Iz Republike Srpske na sastanku su učestvovali i član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola
Špirić, ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović i šef kabineta predsednik RS Draško Milinović.

Od predstavnika Srba iz Crne Gore na sastanku su bili predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, predsednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić, predsednik Narodne stranke Predrag Popović, predsednik i generalni sekretar UO Matice srpske - Društva članova u
CG Vladimir Božović i Blažo Papović, kao i Zoran Žižić.

Od Srba iz Hrvatske, pored Pupovca, tu je bio i predsednik Zajedničkog veća opština Vukovara Dragan Crnogorac.

Iz Makedonije su na sastanku bili predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Makedonije Ivan Stoilković, zamenik ministra kulture u Vladi Makedonije Dragan Nedeljković, Milutin Stančić iz Kulturno-informativnog centra Spona i Bogoljub Ninić iz Srpskog kulturno-prosvetnog i informativnog centra Vuk Karadžić.

Od Srba iz Slovenije na sastanku kod Tadića su bili predsednik Saveza srpskih društava Slovenije Drago Vojvodić i član Srpskog kulturnog centra Danilo Kiš u Ljubljani Petar Damjanić.

Na sastanku su bili i predsednik Saveza Srba u Rumuniji Slavomir Gvozdenović, član Državnog komiteta za manjine Albanije Bledar Bašanović i predsednik udruženja srpsko-crnogorske manjine u Albaniji Morača-Rozafa Pavle Jakoja, dok je iz Mađarske bio predsednik Zemaljske samouprave Srba u Mađarskoj Ljubomir Aleksov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: