Hrvatska: Konstituisan novi Sabor

U Zagrebu je konstituisan novi saziv hrvatskog Sabora. Za predsednika parlamenta izabran je Boris Šprem iz sada vladajućeg SDP-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2011.

18:13

Default images

Vladajuću većinu čine SDP, Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka penzionera. Sabor sutra treba da potvrdi novu vladu, s liderom SDP-a Zoranom Milanovićem na čelu, a zatim sledi primopredaja vlasti između njega i dosadašnje premijerke Jadranke Kosor, koja će od sada biti jedna od potpredsednica parlamenta.

Posle osam godina HDZ opet prelazi u opoziciju. Uz državnu himnu u izvođenju hora Hrvatske radio-televizije konstituisan je novi saziv hrvatskog Sabora. Za predsednika parlamenta ubedljivom većinom glasova izabran je poslanik nove vladajuće Socijaldemokratske partije Boris Šprem.

"Zahvaljujem se, poštovane kolegice i kolege na povjerenju koje ste mi dali, a koje ja osobno doživljavam kao obavezu da nastavimo putem razvoja demokracije", rekao je Šprem.

Odlazeća premijerka najavljuje odlučno opoziciono delovanje HDZ-a.

"Kao što je i zadaća oporbe, bićemo korektiv vlade, jer imamo puno iskustva u izvršnoj vlasti, bićemo na tragu svih odluka Vlade, sve ćemo analizirati, i nećemo odstupiti ni jedan milimietar od onih važnih programa koje smo zastupali kao vlada", rekla je Jadranka Kosor.

Novi premijer Hrvatske Zoran Milanović najavljuje stabilizaciju i razvoj ekonomije, još oštriju borbu protiv korupcije i čvršće evropske integracije Hrvatske, a stav bivše premijerke ga ne čudi.

"Ja prihvatam takvu poziciju oporbe. Hoće li ona biti konstruktivna ili žestoka, to je njezin izbor. Dobre prijedloge, zaista dobre, vjerujem da nećemo odbacivati iz vlastitte taštine. Ali vidjećemo, testirajte nas", izjavio je Milanović.

Podršku vladajućoj većini najavilo je i preostalih sedam poslanika nacionalnih manjina, od kojih su tri predstavnici srpske manjine.

Prvog dana rada sedmog saziva Hrvatskog sabora obeležile su rasprave oko dnevnog reda, dok su poslanici HDZ-a napustili današnju sednicu Odbora za zakonodavstvo.

Nakon što je predsednik Sabora Boris Šprem pročitao dnevni red, poslanici HDZ-a su tražili pauzu zbog konsultacija o dnevnom redu, što je odbijeno.

HDSSB i Hrvatski laburisti imali su primedbe na tačke dnevnog reda koje se odnose na odluku o pristupanju Hrvatske EU, izmenu deklaracije o osnovnim principima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU i odluka o raspisivanju referenduma o pristupanju EU. Tvrdili su da nisu dobili materijale, pa je određena pauza dok se oni odštampaju.

Poslanici bi na posle podne započetoj vanrednoj sednici trebalo da izglasaju i zakon o vladi, koji će vladajućoj Kukuriku koaliciji, koja ima 80 od 151 poslanika, omogućiti da poveća broj ministarstava, ukine funkcije državnih sekretara i vrati pomoćnike ministara.

Na osnovu tog zakona, mandatar Zoran Milanović predstaviće sutra vladu kojoj treba da se izglasa poverenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: