"Firer" vođa fašista u Trstu

Goran Davidović, lider organizacije Nacionalni stroj, odležao jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog širenja mržnje, pa otišao u Italiju i pridružio desničarima.

Izvor: Blic

Petak, 16.12.2011.

09:58

Default images

Davidović, koji je ubrzo postao lider u ovim krugovima, fotografisan je u novembru u Trstu kako predvodi grupu italijanskih nacionalista, piše "Blic".

On je fotofrafisan u prvim redovima demonstracija u Trstu 5. novembra, održanim u znak sećanja na poginule demonstrante koji su na taj dan 1953. protestovali protiv Tita, tražeći da se Trst vrati Italiji.

"Demonstranti, od kojih su mnogi nosili nacistička obeležja, uzvikivali su parole protiv NATO i EU, tražeći da se Italiji 'vrate' Istra i Dalmacija. U prvom redu nalazio se i Davidović, koji je nosio transparent na kojem je bilo ispisano: 'Kosovo je Srbija'", kaže zas "Blic" Živana B., Novosađanka koja godinama živi u Trstu

Ona navodi da je na ulicama bilo oko 200 demonstranata, zbog čega je u gradu bilo pojačano policijsko obezbeđenje. Grupa je celim putem skandirala, uzvikivala parole, a prilikom zaustavljanja ispred Crkve San Antonio demonstranti su podigli ruke u nacistički pozdrav u spomen žrtvama.

Uloga Davidovića u ovoj manifestaciji nije iznenadila Novosađane koji ga poznaju, jer prijateljstvo između njegove organizacije "Nacionalni stroj“ i pojedinih italijanskih ultradesničarskih organizacija traje već godinama. Davidović se u Trst odselio 2008, nakon što je u Srbiji osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.
Hapšenje Davidoviæa
Početkom 2009. italijanske vlasti su ga izručile Beogradu kako bi odležao zatvorsku kaznu, ali se odmah nakon toga vratio u Italiju, gde je klima za desničarska i nacionalistička delovanja, kako je i sam rekao u jednom od svojih obraćanja na socijalnim mrežama, "znatno zdravija“, pišer dalje "Blic". Ležanje u zatvoru i progon koji je, navodno, doživeo od srpskih vlasti u krugovima italijanskih ekstremista samo su mu doneli dodatne poene.

Zbog svoje biografije u Srbiji i predanosti ideji nacionalfašizma Davidović je brzo postao poznat u nacionalističkim krugovima u ovom delu Italije. Aktivan je u desničarskim krugovima, a približio se i pokretu "Forca nova“, koji propagira otvoreni rasizam, navodi izvor "Blica" upoznat s Davidovićevim aktivnostima.

Do koje mere je ovaj Novosađanin prosperirao u Trstu, govori i činjenica da mu je tršćanski ultradesničarski bend "Ultima frontiera“ čak posvetio pesmu.

"Italijanski bend 'Poslednja granica', čija se muzika svodi na propagiranje ideje o višoj rasi, posvetila mu je pesmu 'Crvena zemlja', u kojoj se poručuje da su 'krv i zemlja zauvek ujedinjeni'“, kaže sagovornik "Blica" i poznavalac tamošnjih prilika, ističući da Davidović nije više toliko omiljen među svojim srpskim istomišljenicima i nekadašnjim saborcima okupljenim oko "Nacionalnog stroja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: