Most će se zvati "Most na Adi"

Novi most preko Save, koji bi prema najavama trebao da bude otvoren za saobraćaj u novogodišnjoj noći, zvaće se "Most na Adi", odlučila je Skupština grada.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.12.2011.

20:46

Default images

Taj naziv predložili su Beograđani, usvojila ga je gradska Kosmisija za spomenike i nazive trgova i ulica, a nakon toga odobrilo i nadležno Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prema podacimama koje je Komisija ranije saopštila, od oko 13.000 predloga za naziv novog mosta na špicu Ade Ciganlije najviše glasova dobio je naziv "Most na Adi" - čak 3.341.

Oko 200 udruženja i pojedinaca zvanično je na adresu Komisije uputilo pisani predlog, a ostali predlozi prikupljeni su u avgustu, kada je na dva dana most bio otvoren za javne posete.

Iza predloga "Most na Adi" bila je "Harfa" sa 1.038 glasova, "Most patrijarha Pavla" sa 813, "Most Zorana Đinđića" - 611, "Žirafa" - 382 i "Lepeza" sa 379 glasova.

Bilo je i brojnih drugih predloga, poput "Most Milutina Milankovića", "Andrićev most", "Most mladosti", "Teslin most", "Pilon", "Most ljubavi", "Most Evrope", "Most Svetog Nikole", "Lepotan", "Vrata naroda"...

Novi most, koji će povezati čukaričku i novobeogradsku obalu, trebalo bi, prema najavama medija, da bude otvoren za saobraćaj u novogodišnjoj noći.

Most kod Ade Ciganlije, kao sastavni deo unutrašnjeg magistarlnog prstena, imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za metro i dve pešačko-biciklističke staze. Dugačak je 969 metara i širok 45 metara, sa pilonom visokim 200 metara.

Novi most će omogućiti građanima da sa jedne na drugu stranu reke pređu bez velikih saobraćajnih gužvi i da uštede oko 30 minuta vremena, dok će intenzitet saobraćaja preko sadašnjih mostova i Bulevarom vojvode Mišića biti smanjen za oko 40 odsto.

Odbornici su današnju sednicu zaključili usvajanjem odluke da plato ispred Sportske hale Arena, na kome se nalazi skupltura koja simbolizuje košarkašku igru, dobije naziv po proslavljanom košarkaškom treneru Aleksandru Nikolićiu, a plato ispred Palate Beograđanke, između ulica Kralja Milana i Masarikove nosiće naziv "Plato Đoke Vještice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: