Ne usvajati zakon o kinematografiji

ANEM traži od skupštine da ne usvoji Zakon o kinematografiji koji je Vlada usaglasila prošle nedelje. Taj predlog na dnevnom redu sednice koja je počela danas.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

21:14

Default images

Tekst predviđa znatna zahvatanja u sredstva koja Republička radio-difuzna agencija i Republička agencija za elektronske komunikacije naplaćuju od emitera i telekomunikacionih operatora.

U obrazloženju vladinog Predloga zakona, navodi se da će se njegovim donošenjem obezbediti znatna dodatna sredstva za podsticanje domaće kinematografije, između ostalog i u formi zahvatanja u sredstva ostvarena od naknade koju emiteri, u skladu sa Zakonom o radio-difuziji, plaćaju Republičkoj radio-difuznoj agenciji (RRA) za dobijeno pravo na emitovanje programa, kao i sredstva ostvarena od naknada koje javni telekomunikacioni operatori plaćaju Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL).

Konkretno, predviđa se da se za kinematografiju izdvaja čak 20% sredstava koja naplaćuje RRA i čak 10% sredstava koja naplaćuje RATEL.

ANEM ukazuje da bi usvajanje ovakvog predloga bez analize uticaja koji bi on mogao imati na finansiranje rada nezavisnih regulatornih tela, kao i na sektore radio-difuzije i elektronskih komunikacija u Srbiji, bilo krajnje neodgovorno i opasno. ANEM godinama traži da se iznosi naknada koje elektronski mediji plaćaju agencijama svedu na nivo pokrivanja opravdanih troškova regulacije.
Svaki drugi namet na elektronske medije, koji bi prevazilazio ove potrebe, i inače osiromašene elektronske medije gura u propast, a javnost u Srbiji u medijski mrak, saopšteno je iz ANEM-a.

Uvažavajući potrebu da država podstiče razvoj kinematografije, ANEM smatra krajnje neprihvatljivim da se to radi zahvatanjem u sredstva koja predstavljaju garanciju finansijske nezavisnosti sektorskih regulatora.

Propisivanje obaveze da se čak 20% te naknade preusmerava za podsticanje razvoja kinematografije rezultiralo bi povećanjem naknada za emitovanje programa, a zahvatanje u naknade koje naplaćuje Ratel, povećanjem cena telekomunikacionih usluga, što je sve u suprotnosti sa nedavno usvojenom Medijskom strategijom, kažu iz ANEM-a.

ANEM podseća da se tim dokumentom država obavezala da će raditi na institucionalnom jačanju regulatornog tela iz oblasti radio-difuzije, te da će mu, uređenjem finansiranja, omogućiti da svoju funkciju izvršava u potpunosti i nezavisno. Država se takođe obavezala da će podsticati tehnološke inovacije u medijskom sektoru i razvoj novih medijskih platformi, što je sve apsolutno nespojivo s propisivanjem dodatnih nameta na naknade telekomunikacionih operatora, smatraju u ovoj asocijaciji.

Savet Republičke radio-difuzne agencije ukazao je da su pojedina rešenja iz predloga zakona o kinematogradfiji u suprotnosti s postojećim Zakonom o radio-difuziji i da mogu ugroziti rad tog regulatornog tela.

U saopštenju Saveta RRA, koje je potpisao predsednik Saveta, episkop jegarski Porfirije precizira se da je sporan član 18 predloga Zakona o kinematografiji, kojim se predviđa da 20 odsto sredstava ostvarenih od naknada koje emiteri, u skladu sa Zakonom o radio-difuziji, plaćaju Republičkoj radio-difuznoj agenciji, ista uplaćuje Filmskom centru Srbije za podsticanje domaće kinematografije.

"Savet Republičke radio-difuzne agencije upozorava da je član 18 predloga Zakona o kinematografiji u direktnoj suprotnosti sa članom 34 Zakona o radio-difuziji i Medijskom strategijom do 2016. godine, koju je nedavno usvojila Vlada Republike Srbije", navodi RRA.

NUNS i UNS: Ne usvajajte zakon

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije pozvali su Skupštinu Srbije da ne usvoji vladin Predlog zakona o kinematografiji, koji predviđa znatna zahvatanja u sredstva koja regulatorna tela naplaćuju od emitera i telekomunikacionih operatora.

Dva udruženja pridružuju se apelu Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) da se ne usvoji taj Predlog, jer predviđa zahvatanja u sredstva koja naplaćuju Republička radio-difuzna agencija (RRA) i Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL).

NUNS i UNS su saglasni sa stavom ANEM-a da je opasno i neodgovorno usvojiti predloženi zakon bez ozbiljne analize njegovog uticaja na finansiranje RRA i RATEL, i na sektore radio-difuzije i elektronskih komunikacija u Srbiji, navodi se u zajedničkom saopštenju.

"Svako novo finansijsko opterećenje ugrožava goli opstanak osiromašenih elektronskih medija u Srbiji", navode NUNS i UNS.

Prema Predlogu zakona o kinematografiji, za tu oblast izdvajaće se 20 odsto sredstava koja naplaćuje RRA i 10 procenata sredstava koja naplaćuje RATEL.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: