"EU mora imati sluha za nas"

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da Srbija iskreno želi da pronađe trajno rešenje za kosovski problem, ali da EU mora imati sluha za naše legitimne interese.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 15.12.2011.

21:47

Default images

Tadić je Tanjugu u palati Hofburg, posle "blic posete" Beču, izjavio da je austrijskom predsedniku Hajnclu Fišeru objasnio da Srbija ostaje opredeljena za proces približavanja EU i da ne odustaje od namere da dobije status kandidata za članstvo u EU, a zatim i datum početka pregovora o pridruženju.

"Ispunićemo sve naše obaveze, ali imamo neke standarde i principe na kojima insistiramo i u dijalogu sa Prištinom - da želimo da budemo pozitivni i uspešni, i to nije važno samo za Srbiju i Srbe, već i za Albance i ceo region", kazao je Tadić. Predsednik Tadić je u razgovoru sa predsednikom Fišerom izrazio žaljenje zbog incidenata na severu Kosova u kojima su ranjeni austrijski vojnici.

"To je najgori mogući scenario i moramo činiti sve da se u budućnosti takvi incidenti izbegnu. Moramo da imamo bliske razgovore o situaciji na severu Kosova, moramo da delujemo koordinirano, i to je jedini način da se izbegnu slični događaji", kazao je Tadić.

Srbija će, kako je rekao, nastaviti proces reformi i sprovođenje vladavine prava.

Tadić je objasnio da Srbija želi da bude država koja pomaže drugima, ali da istovremeno očekuje da i druge države poštuju i uzimaju u obzir legitimne srpske interese.

"Imamo legitimne interese na Kosovu, i to je kristalno jasno. Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali će tražiti priliku da se dođe do kompromisnog i održivog rešenja. To će biti od pomoći svima, ne samo Srbima i Albancima, već i EU", ocenio je Tadić.

"Bez takve demokratske Srbije, koja radi na uspostavljanju mira i stabilnosti, nema ni stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope", kazao je Tadić.

Fišer uveren da Srbija dobija kandidaturu u martu

Predsednik Austrije Hajnc Fišer izrazio je uverenje da će Srbija početkom marta dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

U saopštenju koje je posle susreta Fišera sa Tadićem izdala kancelarija austrijskog predsednika nevedeno je da predsednik Srbije u jednočasovnom razgovoru "nije ostavio mesta sumnji da Srbija želi da nastavi svoj prodemokratski kurs".

Fišer je, kako se navodi u saopštenju, ukazao da "Austrija, kao i velika većina država EU, smatra da će članstvo Hrvatske i Srbije pružiti suštinski doprinos stabilizaciji i demokratizaciji Zapadnog Balkana".

Istovremeno je Tadić, kako se prenosi u saopštenju, Fišeru rekao da je Srbija "ispunila uslove koje je za odobravanje statusa kandidata formulisala Evropska komisija" te da je zato "odlaganje odluke za Srbiju bilo razočarenje".

Tadić je, kako se prenosi, Fišeru izrazio i "duboko žaljenje zbog toga što je u sukobima na granici između Srbije i Kosova ranjen veliki broj austrijskih UN-vojnika".

Dnevnik "Prese" (Die Preše) piše o "spontanoj Tadićevoj poseti" austrijskom predsedniku i već u naslovu prenosi da je predsednik Srbije izrazio "duboko žaljenje" zbog ranjavanja austrijskih vojnika na severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: