Iran: SAD prave razdor sa Arabijom

Teheran želi da opovrgne američke tvrdnje da je planirano ubistvo ambasadora Saudijske Arabije u Vašingtonu, saopšteno iz ministarstva spoljnih poslova Irana.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

23:15

Default images

Portparol Ministarstva spoljnih poslova u Teheranu Ramin Mehmanparast je rekao da je to cilj posete šefa iranske obaveštajne službe Hejdara Moslehija Saudijskoj Arabiji

Mehmanparast je dodao da je Iran, takođe, želeo da ubedi Saudijsku Arabiju da SAD i Izrael traže način da poseju seme razdora između dve regionalne sile.

Moslehi se, kako je saopšteno, sastao tokom jučerašnje posete Saudijskoj Arabiji sa prestolonaslednikom Najefom bin Abdelom Azizom Al Saudom, koji je i ministar unutrašnjih poslova zemlje.

Neimenovane saudijske diplomate rekle su da su dva zvaničnika razgovarala o regionalnim temamam, uključujući i situacije u Siriji i Bahreinu.

Posle navedenog sastanka, Vašington je izrazio zabrinutost zbog namera Irana i dodao da je u najbližem kontaktu sa Saudijskom Arabijom u vezi sa tim, posebno imajući u vidu otpužbe da je Teheran planirao da ubije ambasadora Saudijske Arabije u Vašingtonu, Adela Al-DŽubeira.

Iran je odbacio američke tvrdnje, nazvavši ih "apsurdnim".

Pred američkim federalnim sudom u Njujorku za to delo optužena su dvojica muškaraca, od kojih je jedan član specijalne jedinice iranske Revolucionarne garde.

Iranska vlada odbacila je svaku povezanost sa članom Garde i navela da američki zvaničnici nisu ponudili nijedan dokaz o njegovoj umešanosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: