Berlin: Nova akcija lova na naciste

Centar „Simon Vizental“ pokrenuo je novu akciju s ciljem da se uhvate i procesuiraju preostali nacisti iz Drugog svetskog rata u Nemačkoj.

Izvor: Beta

Sreda, 14.12.2011.

20:39

Default images

Akcija će se zvati, po ugledu na prvu ovakvu, „Operacija poslednja šansa 2“.

Efraim Zurof, direktor ovog centra, je na konferenciji za novinare u Berlinu rekao da je iz fonda za tu operaciju predviđeno da svako ko dostavi odgovarajuću informaciju koja će dovesti do hvatanja ratnih zločinaca bude nagrađen sa po 25.000 evra.

"Šta god da je potrebno uraditi mora biti urađeno veoma brzo, jer nam vreme izmiče", rekao je Zurof.

To je novi pokušaj Centra "Simon Vizental" posle nedavnog procesuiranja Džona Demjanjuka (91), koji je osuđen za pomaganje u
ubistvu hiljada ljudi.

Procenjuje se da je oko 4.000 Nemaca ili učestvovalo u streljanjima zatvorenika u logorima ili su u njima radili kao stražari. Zurof kaže da nije poznato koliko njih su još uvek živi, ali najmlađi od njih bi sada trebalo da je u osamdesetim godinama života.

"Mislim da nije preterivanje pretpostaviti da su dva odsto njih verovatno još živi", rekao je Zurof.

On je dodao da, iako će istraga biti skoncentrisana na Nemačku, ne isključuje mogućnost da osumnjičeni žive i u nekim drugim državama.

Originalna "Operacija poslednja šansa" bila je pokrenuta 2002. godine i bila je skoncentrisana prvenstveno na istočnoevropske zemlje.
Operacija je završena hvatanjem 102 osumnjičena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: