Osuđen pilot zbog odavanja tajni

Okružni sud u Hagu osudio bivšeg pilota borbenog aviona F-16 na zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

17:33

Default images

Naime, on je pokušao da proda državne tajne jednom ruskom diplomati za pola miliona evra.

U saopštenju suda se navodi da je dokazano da je 37-godišnji bivši vazduhoplovni kapetan, koga holandski mediji navode kao izvesnog Krisa V., "posedovao tajna dokumenta na svom kompjuteru i da se dogovarao da ih proda jednoj stranoj sili u zamenu za znatnu sumu novca".

Sud u Hagu je saopštio da je bivši pilot uspostavio kontakt sa jednim ruskim vojnim atašeom i pokušavao da proda tajne informacije za 500.000 evra, javila je agencija Frans pres.

Pilot je uhapšen 17. marta.

Tajna dokumenta sadržala su između ostalog podatke o bezbednim radio-frekvencijama, taktičkom upravljanju i detaljnim karakteristikama aviona F-16 u borbenim situacijama.

Sud navodi da se bivši kapetan, koji je holandsko ratno vazduhoplovstvo napustio 2010. godine posle 13 godina službe, nekoliko puta susreo s ruskim diplomatom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: