EK i Moskva se dogovorili o konvoju

Evropska komisija je sa Vladom Rusije sklopila dogovor o načinu da se obezbedi prolazak konvoja sa ruskom humanitarnom pomoći čije je krajnje odredište Kosovo.

Izvor: Beta

Sreda, 14.12.2011.

21:58

Default images

Kako je istakla portparol u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič, EU je u kontaktu sa svim stranama kojih se to tiče, sa ciljem da se taj dogovor sprovede.

Maja Kocijančič, zamenica portparola visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, izrazila je nadu "da će svi sarađivati kako bi do sprovođenja dogovora došlo brzo".

Konvoj sa 300 tona ruske humanitarne pomoći namenjene kosovskim Srbima od juče stoji na administrativnom prelazu Jarinje. Carinski punkt Euleksa na Jarinju prešla su samo dva od 27 kamiona.

Jedan šleper se nalazi na samoj administrativnoj liniji gde su ga pripadnici Euleksa zaustavili i ne dozvoljavaju mu ulazak na Kosovo.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da "intenzivno radi na prolazu" konvoja, i optužilo Euleks da stvara prepreke za njegov prolazak.

"Rukovodstvo misije EU, očigledno izlazeći van okvira svog neutralnog statusa, i uprkos nedvosmislenim odredbama rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koje se tiču slobodne isporuke humanitarne pomoći na Kosovo, stvara prepreke izmišljajući različite razloge za prolazak tereta", navodi se u saopštenju.

Portparolka EU misije na Kosovu Irina Gudeljević rekla je ranije danas da konvoj ima dve mogućnosti da uđe na Kosovo - da prihvati pratnju Euleksa, što podrazumeva uklanjanje barikada, ili da za ulazak koristi prelaz Merdare.

Prema njenim rečima, ruska ambasada u Beogradu je prvobitno zahtevala policijsku pratnju Euleksa, ali se kasnije ispostavilo da je ne želi.

Ruski ambasador Aleksandar Konuzin juče je odbio oba Euleksova uslova i objasnio da im nikakva pratnja ne treba i da na prelaz Merdare neće, jer su tamo službenici vlasti u Prištini koju ne priznaju ni Rusija ni Srbija. On je izjavio da je Euleks iz političkih razloga zaustavio konvoj pomoći iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: